Beurs23 sep '11 09:20Aangepast op 23 sep '11 10:08

Deel openingswinst AEX verdampt

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam liet vrijdagochtend een schommelend beeld zien waarbij de openingswinst grotendeels verdampte. Ook de andere Europese beurzen zagen de openingswinsten afnemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 264,18 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 441,57 punten. Parijs noteerde vlak en Londen steeg 0,2 procent. De beurs in Frankfurt klom 0,6 procent.

Het sentiment werd bij aanvang van de handel enigszins gestut door opmerkingen van de G20-landen.

Verklaring
De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 brachten in Washington een verklaring uit waarin ze beloven te komen met "een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de hernieuwde uitdagingen waar de mondiale economie voor staat''.

In de verklaring beloven de ministers voor de G20-top in Cannes begin november met een actieplan te komen.

Klaas Knot
De Griekse schuldenproblematiek bleef echter boven de markt hangen. In Nederland liet Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank, in een interview met het Financieele Dagblad weten er serieus rekening mee te houden dat Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen.

De officiële lijn van Europese beleidsmakers is tot nu toe dat een faillissement niet aan de orde is.

Daarnaast verlaagde kredietbeoordelaar Moody's vrijdag de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen. De vooruitzichten van de banken blijven daarbij negatief. Horst Reichenbach, hoofd van de EU-taskforce in Griekenland, pleitte in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt voor directe ondersteuning van de Griekse banken met geld uit de Europese fondsen voor het noodlijdende land.

Unilever
Levensmiddelenconcern Unilever was met een plus van 1,7 procent de grootste stijger in de AEX. Bank en verzekeraar ING volgde met een winst van 1,6 procent. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een verlies van 1,7 procent.

In de MidKap was bouwbedrijf Heijmans de grootste verliezer met een min van 3,7 procent. Softwarebedrijf Unit4 was een van de weinige stijgers met een winst van 1,1 procent.

De euro was 1,3515 dollar waard tegen 1,3440 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 80,78 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 0,5 procent tot 105,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen