Groningen wil er een Waddeneiland bij
De provincie overweegt om een een zandplaat van zo'n vijfhonderd hectare op te spuiten tussen Rottumeroog, het Duitse Borkum en de vaste wal.
Volgens dagblad Trouw zou dat nieuwe eiland goed zijn voor de natuur én voor de economie. Het nieuwe waddeneiland zou aan de noordwestkant strand en kwelders krijgen, en aan de zuidkust is een complete zeehaven met overslagterminal gepland.
"Dubai is niet direct een inspiratie geweest voor dit plan", vertelt William Morlag, gedeputeerde in Groningen voor onder andere Ruimtelijke Onwikkeling en Groene Energie aan Humberto Tan. Het eiland van Dubai heeft hoofdzakelijk een woonfunctie en een toeristische functie. En in Groningen hebben ze andere plannen.
Haveneiland
"De energiesector gaat zo ongelofelijk veel ruimte vragen, ook in de havengebieden, dat je echt op de langere termijn van tientallen jaren, moet gaan nadenken over een haveneiland op zee. Met name ook om de offshore windenergie te faciliteren."
Volgens de gedeputeerde is dat een "booming sector" waarin de komende tientallen jaren tussen 200 en 300 miljard euro door met name Duitsland en Engeland in geïnvesteerd is.
Windparken
"Op de Noordzee gaan ongelofelijk veel offshore windparken gebouwd worden. Dat brengt de vraag met zich mee waar vandaan deze parken geserviced kunnen worden; assemblage, onderhoud van windparken."
Maar ook voor de visserijsector is het volgens de gedeputeerde interessant. "Die verstoken op dit moment heel veel brandstof met het heen en weer varen naar de visgronden."
Zeestroom
Een eerste ontwerp is opgenomen in de provinciale 'Ontwikkelingsvisie Eemsdelta' die deze maand is uitgekomen.
De plaat moet de zeestroom afremmen richting de monding van de Eems. Niet alleen remt dit als een schild de opstuwing van modder af, maar door de zeeschepen al buiten de Eems te lossen, is die diepe vaargeul niet langer nodig. Daardoor kunnen de zandplaten zich herstellen. Dit bespaart de overheid jaarlijks 18 miljoen euro aan baggerkosten.