Beurs21 okt '13 09:51Aangepast op 21 okt '13 13:09

Huizenprijzen ruim 4 procent gedaald

Auteur: BNR Webredactie

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in september met gemiddeld 4,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De daling van de huizenprijzen was vorige maand iets minder sterk dan in augustus. Toen waren bestaande koopwoningen gemiddeld 4,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli daalden de prijzen nog met 5 procent.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar wisselden ruim 74.000 woningen van eigenaar. Dat is een daling met ruim 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal lag het aantal transacties echter elke maand hoger dan een jaar eerder.

Vertrouwen
De makelaarsvereniging NVM meldde eerder deze maand al dat het vertrouwen op de woningmarkt langzaam terugkeert. Het totale aantal transacties stijgt volgens de statistieken van de NVM zelf nu al twee kwartalen op rij. Wel wees de branchevereniging op de grote regionale verschillen. Van de stabilisatie in de Randstad en andere stedelijke gebieden is op het platteland nog lang geen sprake. Bovendien dalen de prijzen nog altijd.

Fragiel herstel
“Er is duidelijk sprake van een fragiel herstel op de woningmarkt", licht Senne Janssen van het CBS op BNR toe. "De laatste maanden zijn de prijzen min of meer constant. In sommige regio’s en steden zien we zelfs een lichte stijging van de huizenprijzen. Bijvoorbeeld in Zeeland, maar ook in grote steden. Alle grote steden laten een stijging zien van de prijzen ten opzichte van het vorige kwartaal. Vooral Rotterdam springt eruit met een stijging van 3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen