Beurs17 jul '12 15:33Aangepast op 17 jul '12 17:58

Bank of England wuift Libor-verwijten weg

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Britse Centrale Bank zegt pas een paar weken geleden voor het eerst te hebben gehoord over het geknoei met de Libor-rente en niet eerder concrete signalen te hebben gekregen.

Dat stelde de president van de Bank of England Mervyn King dinsdagmiddag voor de commissie van het Britse parlement die onderzoek doet naar de misstanden rond de vaststelling van het rentetarief Libor. "Daar werd met nogal wat scepsis en cynisme op gereageerd door een aantal mensen in die commissie", zegt correspondent Lia van Bekhoven bij BNR Roelof Hemmen.

Waarschuwing uit New York
De bankpresident ontkende stellig dat hij al eerder op de hoogte was van de misstanden rond Libor, zegt van Bekhoven: "Toen King gezegd werd dat er waarschuwingen waren vanuit New York in 2008 - de FED zei toen al dat er werd geknoeid met de tarieven - zei King daar helemaal niks van te hebben gezien."

FED bezorgd
Volgens FED-president Ben Bernanke ondermijnt het naar buiten gekomen gesjoemel met de Libor-rentetarieven het vertrouwen in het gehele financiële systeem. DVolgens Bernanke toont het schandaal aan dat het systeem waarmee het Libor-tarief wordt vastgesteld 'structureel gemankeerd' is.

Barclays krijgt schuld
President Mervyn King van de Bank of England legt de zwarte piet bij Barclays. De bank zeilde volgens hem te vaak scherp aan de wind, ook al voordat het Libor-schandaal losbarstte: "De Centrale Bank had zich al heel lang grote zorgen genmaakt over Barclays, over hoe Barclays bestuurd wordt" zo zei King volgens Lia van Bekhoven tegen de onderzoekscommissie. Hij zei verder dat de Bank of England al weken druk had uitgeoefend op topman Bob Diamond om op te stappen.

Miljoenenboete
Diamond stapte uiteindelijk op enkele dagen nadat Barclays een boete van 453 miljoen dollar had gekregen omdat handelaren van de bank het Libortarief hadden gemanipuleerd. Gisteren zei voormalig topmanager Jerry del Missier tegen de parlementscommissie dat Diamond hoogspersoonlijk opdracht gaf voor het manipuleren van de rente.

Weerzin tegen realiteit
President King van de Bank of England gebruikt dinsdagmiddag grote woorden tegen Diamond en zijn mede-bestuurders: "Er was grote weerzin in het bestuur van Barclays om de realiteit onder ogen te zien'', zegt King voor de parlementscommissie. "Daardoor werd het voor mij duidelijk dat ze zich niet realiseerden hoeveel vertrouwen ze hadden verloren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen