Beurs18 dec '12 09:31

'Wetsvoorstel verhuurdersheffing is prutswerk'

Auteur: Pieter van den Akker

Het wetsvoorstel voor de verhuurdersheffing in het belastingpakket 2013 deugt niet. Woningbouwcorporaties worden er door uitgemergeld en het wetsvoorstel is van zeer bedenkelijke kwaliteit.

Dat stelt emeritus hoogleraar fiscale economie en kroonlid van de SER, Leo Stevens, dinsdag in het FD. Vandaag wordt dit onderdeel van het wetsvoorstel behandeld in de Eerste Kamer. Emeritus

Slecht doordacht
"Het deugt niet", zegt de hoogleraar fiscale economie op BNR. "De Eerste Kamer moet met name letten op de kwaliteit van wetgeving. Maar deze wetten zijn eigenlijk te slecht doordacht."

Hij legt uit: "Het is eigenlijk een profijtheffing, althans, zo is het bedoeld. Men gaat ervan uit dat de corporaties profijt zullen hebben van toekomstige huurverhogingen. Bij voorbaat moeten ze daar al belasting voor betalen. Die huurverhoging moet niet bij de corporaties komen, vindt men, maar bij de overheid."

Maar het probleem voor de corporaties is dat ze in veel gevallen maar moeten afwachten of ze de huurverhoging kunnen krijgen, zegt Stevens. "Bovendien is het zo dat niet elke corporatie die de huurverhoging krijgt, tegelijkertijd de heffing in dezelfde mate moet betalen. Er is geen band tussen de heffing en de belasting. En dat is bij een profijtheffing essentieel."

Financieel uitgemergeld
Die band zou moeten worden verstevigd als 'ie sowieso al nodig is, vindt hij. "Tegenwoordig is het nog veel belangrijker dat de corporaties kunnen doen wat ze moeten doen. Namelijk: verbouwen, renoveren, energiebesparing tot stand brengen en dat soort dingen. Maar die worden nu zodanig financieel uitgemergeld dat ze eigenlijk een beetje dood voor de kast komen te liggen en al die activiteiten niet meer kunnen verrichten.

Uiteindelijk is de huurder de klos, aldus Stevens. "Die betaalt indirect deze veel te hoge heffing."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen