Beurs19 nov '12 12:27

Fugro drukt op AEX

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen zijn positief gestemd. Dat komt vooral door een mogelijk veelbelovend begin van de onderhandelingen in de Verenigde Staten over de zogeheten fiscal cliff.

Image

De stijging van de Amsterdamse AEX-index werd getemperd door de scherpe daling van het aandeel Fugro.

"De beurzen liggen er iets vriendelijker bij, maar technisch ziet het er niet sterk uit '', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers. "Het zou mooi zijn geweest als er een echte rebound was geweest, maar die zie je niet. Er is veel voorzichtigheid''. Volgens Nugteren haalt Fugro een flink deel van de winst van de AEX af.

Index
Rond 11.45 uur noteerde de AEX-index 0,7 procent hoger op 321,91 punten. De MidKap-index stond 0,4 procent hoger op 507,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 1,3 procent omhoog.

Fiscal cliff
De Europese beurzen volgden de handel op Wall Street die vrijdag met winst de week afsloot na de ontmoeting van de Amerikaanse president Barack Obama met leiders van de Democraten en Republikeinen over de 'fiscal cliff'.

Fugro
Fugro werd maandag met een min van 21 procent genadeloos afgestraft door beleggers voor de winstwaarschuwing die het bedrijf vrijdag nabeurs gaf, waarbij ook het vertrek van topman Arnold Steenbakker werd aangekondigd. Steenbakker stapt op wegens ,,verschillen in visie over het te voeren beleid'' met de raad van commissarissen.

ING
Beleggers hadden positieve belangstelling voor ING. De bank krijgt van de Europese Commissie langer de tijd om de verzekeringsactiviteiten in Europa af te stoten. ING zal alle staatssteun tegen 2015 afbetalen, maakte de bank verder bekend. ING noteerde 2,2 procent hoger.

Value8
Investeringsmaatschappij Value8 meldde voorbeurs een goed derde kwartaal achter de rug te hebben. De onderneming verwacht over heel 2012 een nettowinst van 2 euro per aandeel te behalen. Volgens Value8 bieden de economische omstandigheden en de extreem lage rente veel kansen. Value8 stond 2,6 procent hoger.

Ajax
Ajax boekte een winst van 1,4 procent nadat bekend was geworden dat Edwin van der Sar aantreedt tot het directieteam als directeur marketing. Michael Kinsbergen gaat als
algemeen directeur aan de slag.

Valuta
De euro was 1,2770 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,2710 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie was 1 procent duurder op 87,81 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 109,53 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen