Beurs29 jul '13 10:11

Nederlandse douane onderschept minder namaakartikelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandse Douane heeft in 2012 veel minder nep artikelen opgespoord, dan het jaar ervoor. Namaakbestrijdingorganisatie React wil nu zelf kunnen controleren bij de Nederlandse grens.

Zij willen verdachte postpakketjes open kunnen maken om ze te controleren op namaakartikelen. Want, zegt Ronald Brohm, directeur van React, de douane laat veel te veel door. En dat kan zeker aangepakt worden. "Het is een derde wat er in 2012 is onderschept. In 2013 zet zich dat zeker door. Volgens mij is het nog veel minder dat wordt onderschept. Dat is natuurlijk niet alleen te vergelijken met het cijfer van 2011 maar we kijken ook naar buurlanden. In Engeland, België en Duitsland wordt er veel meer zaken aangebracht.”

Brohm denkt dat de methode waarop de douane de artikelen opspoort veranderd moet worden. "Ik kan niet helemaal in de keuken kijken. Maar het is zondermeer zo dat er weinig wordt onderschept in een markt waar wel degelijk veel namaak omgaat."

Samenwerking met Engelse douane
React werkt al internationaal en ondersteunt bijvoorbeeld ook de Engelse douane. "We werken daar op een heel andere manier. En onder toezicht van de douane in de douane loodsen worden wij eerder in dit selectieproces betrokken. Daar komt het op neer.”

In Engeland zijn bijvoorbeeld op één specifieke locatie ruim32.000 zendingen onderschept waarin namaakartikelen zaten, zegt Brohm. "Dat is zeker wel 10 keer zoveel als in Nederland. Die pakkans wordt veel groter. Maar laat ik voorop stellen dat wij dit ook doen ter bescherming van de consument tegen namaak."

Namaak herkennen
Het zou voor de Nederlandse douane handig zijn om meer samen te werken met React, want de organisatie heeft veel expertise opgebouwd in het herkennen van namaak. Dat komt ondermeer door de nauwe banden met veel merkhouders, omdat ze hen vertegenwoordigen. En de medewerkers worden ook getraind worden om namaakartikelen te herkennen. "We kunnen ze op elk moment vragen of iets klopt of niet. Daardoor kunnen we toch wel zeggen dat we meer expertise hebben op het herkennen van namaak. Maar het is vooral zo dat wij er meer mensen voor beschikbaar willen stellen. Wij willen dus intensiever en meer postpakketten selecteren en onderzoeken op namaak."

React heeft in het bijzonder ook extra aandacht voor zendingen die afkomstig zijn van webshops. "Webshops zjin zo belangrijk geworden omdat daar veel postzendingen vandaan komen." En daar moet de controle op aangepast worden, zegt Brohm.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen