Beurs27 nov '12 11:39

Glamouraandelen worden overgewaardeerd

Auteur: Anne-Greet Haars

'Sexy aandelen’ met klinkende namen krijgen veel aandacht van beleggers. De groeiverwachtingen zijn hooggespannen en dat kan leiden tot flinke teleurstellingen.

Kortom: de glamouraandelen worden overgewaardeerd, zegt Guido Baltussen - beleggingsstrateeg bij ING Investment - in het FD vandaag. Van Amazon tot Gucci en van Google tot Starbucks, veel beleggers kiezen het liefst voor bekende bedrijven waar ze een band mee voelen. Hun producten zijn onderdeel van ons dagelijks leven.

Tot de verbeelding
Volgens Baltussen zijn de glamouraandelen erg in trek zijn omdat ze een sterke groei laten zien en tot de verbeelding spreken. "De resultaten zijn in het verleden vaak goed geweest. Mensen denken dan dat deze aandelen ook wel in de toekomst sterk zullen groeien en dat ze daar dus veel geld mee kunnen verdienen."

De glamouraandelen trekken ook de aandacht in de media, meent Baltussen. "Het zijn ook aantrekkelijke nieuwsverhalen voor de media. Het zijn succesverhalen."

Verwachtingen
Maar de groeiverwachting van deze glamouraandelen ligt hoog. "Elk kwartaal komen de cijfers uit en op gegeven moment zie je dat de cijfers niet meer aan de groeiverwachtingen voldoen. Dan zie je dat er teleurstelling komt en een klap in een aandeel."

Value aandelen
De glamouraandelen doen het volgens Baltussen het goed als de markten sterk omhoog gaan. "Hoge groeiverwachtingen vinden vaak plaats in periodes dat mensen heel erg optimistisch zijn. Dus in die periodes kan het aantrekkelijk zijn om in glamouraandelen te zitten. Maar over het algemeen zie je dat je beter in value aandelen kan zitten: de beter gewaardeerde aandelen die minder hoge groei vereisen. Die doen het historisch een stuk beter."

Gerelateerde artikelen