VS: geen bonus voor 'steuntrekkers'
De topmannen van de Amerikaanse bedrijven General Motors, Ally Financial en verzekeraar AIG kunnen fluiten naar een loonsverhoging.
Omdat deze bedrijven het tijdens de kredietcrisis alleen konden bolwerken met noodhulp van de overheid is besloten evenals vorig jaar de totale vergoeding, bestaande uit salaris en aandelen, te bevriezen. Dat meldt persbureau Reuters.
Zelfde niveau
"Hoewel de verhouding tussen salaris, aandelen en andere inkomsten is veranderd, blijven de totale inkomsten van ceo's op hetzelfde niveau", meldt een woordvoerder van de Amerikaanse overheid. Ook van het directe salaris van 69 managers van de drie bedrijven zal 10 procent af gaan.
De bedrijven deden tijdens de financiële crisis tussen 2007 en 2009 een beroep op een noodfonds van de overheid, 'Tarp'. AIG ontving 68 miljard dollar, General Motors 50 miljard dollar en Ally 17,2 miljard dollar. "De bedrijven zijn goed onderweg met het terugbetalen van deze bedragen, maar tot die tijd staat het loonbeeld onder toezicht van overheidsfunctionarissen", zegt de woordvoerder.
Verontwaardigd
De verontwaardiging over de hoge salarissen was zo groot onder de Amerikaanse bevolking, dat president Barack Obama besloot tot regulering van de toplonen door de overheid.