Beurs23 jan '13 11:46Aangepast op 23 jan '13 13:38

Unilever zet AEX op winst

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. In Amsterdam hield de AEX het hoofd boven water dankzij goed ontvangen resultaten van zwaargewicht Unilever.

Beleggers wachten nog op de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond.

"Het is een beetje een saaie beurs. Er gebeurt niet zoveel. Het is wachten op de kwartaalcijfers van Apple en de stemming in de VS over het schuldenplafond. In Amsterdam doet Unilever het goed dankzij zijn kwartaalcijfers, en ook SBM gaat verder omhoog. Het aandeel van de dag is echter SNS Reaal. Daar dreigt een nationalisatie en dat is niet echt goed voor het sentiment'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 354,22 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 552,35 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent en de FTSE in Londen steeg 0,1 procent.

Unilever ging aan kop in de AEX met een winst van 2,7 procent. Volgens analisten heeft het levensmiddelenconcern een sterk vierde kwartaal achter de rug met solide resultaten. Unilever blijft vooral stevig groeien in opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika.

KPN stond onderaan met een min van 2,5 procent. Het telecomconcern had te kampen met een adviesverlaging door Citigroup.

In de MidKap ging SNS Reaal 9 procent onderuit. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 2,5 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte economische omstandigheden in Spanje.

In Frankfurt daalde Siemens 0,8 procent. Het Duitse technologieconcern heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. SAP klom 2,7 procent. De Duitse softwaremaker voorziet voor 2013 een winst van 5,85 tot 5,95 miljard euro en een omzetgroei van 11 tot 13 procent.

De euro was 1,3335 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 96,76 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent duurder op 112,50 dollar.

Gerelateerde artikelen