Beurs14 feb '12 12:02

Groot vertrouwen Duitse economie

Auteur: Fleur de Bruijn

Hoewel de OESO somber is over onze oosterburen, blaken Duitsers zelf van vertrouwen. Duitse beleggers en analisten zijn afgelopen maand een stuk positiever geworden.

Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van onderzoeksbureau ZEW, die dinsdag verscheen. De ZEW-index voor het economisch vertrouwen onder financiële experts ging van min 21,6 in januari naar plus 5,4 in februari. Dat is de hoogste stand sinds april vorig jaar.

Onzekerheid afgenomen
Volgens het ZEW geeft de index aan dat de recente vertraging van de economie niet lang zal aanhouden. "De voortgang in de onderhandelingen over de Griekse schuld hebben de onzekerheid in de eurozone deels weggenomen'', aldus het onderzoeksbureau.

Ook putten de experts volgens het ZEW moed uit recente positieve macrocijfers uit de Verenigde Staten. Al met al ziet het onderzoeksbureau 'een goede kans' dat de Duitse economie in de tweede helft van dit jaar ,,een lichte stijging'' zal laten zien.

Zwakte is een dipje
Econoom Rainer Sartoris van HSBC Trinkaus deelt die mening. "De economische zwakte rond de jaarwisseling is niets meer dan een dipje geweest. De sterke stijging van de DAX-index heeft zeker bijgedragen aan de positievere stemming onder analisten. De Duitse economie stabiliseert, mede dankzij een beter dan verwachte ontwikkeling van de Amerikaanse economie.''

Sombere blik
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zei dinsdag te rekenen op een groei van de Duitse economie met 0,4 procent dit jaar. Berlijn gaat uit van 0,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen