Beurs20 jan '12 06:16Aangepast op 20 jan '12 07:20

Koopkrachtdaling groter dan verwacht

Auteur: Fleur de Bruijn

Iedereen gaat er dit jaar in koopkracht op achteruit, zelfs nog meer dan met Prinsjesdag werd verwacht. Huishoudens hebben enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand minder te besteden.

Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud, het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting. De sterke daling komt doordat de premie voor de zorgverzekering harder omhoog is gegaan (plus 6 procent) dan met Prinsjesdag werd verwacht.

Daar komt bij dat de brutolonen niet met de eerder verwachte 2 procent maar slechts met 1,75 procent zijn gestegen. Ook is de inflatie ietsje hoger.

Wat houden we over?
Een werkend stel met twee kinderen en een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro, heeft in 2012 per maand 29 euro minder te besteden. Een traditioneel gezin met één kostwinner, twee kinderen en een inkomen van 35.000 euro moet rekening houden met een koopkrachtdaling van zo'n 56 euro.

In tegenstelling tot eerdere plannen houden ouders met drie of meer kinderen toch het kindgebonden budget. Maar zij krijgen wel een stuk minder dan in 2011.

En dan valt de uitkering weg
Een alleenstaande in de bijstand levert volgens de nieuwe berekeningen per maand 14 euro aan koopkracht in. Gemiddeld gaan mensen in de bijstand er 1,2 tot 2,5 procent op achteruit.

Maar in sommige gevallen is dat veel meer. Want volgens de nieuwe regels wordt bij het toekennen van bijstand ook gekeken naar het inkomen van thuiswonende meerderjarige kinderen. Dat kan beteken dat de uitkering wegvalt. Bovendien hebben inwonende meerderjarige kinderen geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen