Beurs25 sep '13 17:49Aangepast op 25 sep '13 18:10

Begrotingsperikelen VS beknotten beurzen

Auteur: ANP Nieuws

Het aanhoudende gesteggel over de Amerikaanse begroting hield de uitslagen op de Europese aandelenbeurzen woensdag beperkt.

ANP
ANP

De Amerikaanse overheid kan met het huidige budget tot het eind van deze maand uit de voeten. Mocht een akkoord over een verhoging van het schuldenplafond uitblijven, dan worden overheidsdiensten gestaakt en zullen ambtenaren naar huis worden gestuurd.

De AEX-index sloot 0,3 procent lager op 379,60 punten en de MidKap-index sloot onveranderd op 575,82 punten. Ook de toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs gingen onveranderd de dag uit, terwijl de FTSE in Londen 0,3 procent inleverde.

"Tot het begin van het cijferseizoen in oktober verwachten we weinig reuring op de beurzen. Voor die tijd barst nog de strijd los rond het schuldenplafond in de VS'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM
De graadmeter van de Amsterdamse beurs kende weinig uitschieters. Air France-KLM, een van de 7 stijgers, stond bovenaan met een winst van 3 procent. Fugro en TNT Express streden om de rode lantaarn. De bodemonderzoeker (min 1,7 procent) 'won', de pakketbezorger (min 1,6 procent) volgde op de voet.

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 3,7 procent. De activistische investeerder Cevain Capital heeft een belang van meer dan 5 procent genomen in het Duitse staalconcern. Commerzbank leverde 6 procent in. Volgens handelaren zijn de zorgen over mogelijke extra afschrijvingen bij de Duitse bank weer opgelaaid. In Stockholm zakte Nordea Bank 2,6 procent. De Zweedse overheid heeft het resterende belang van 7 procent in de bank verkocht.

AkzoNobel
AkzoNobel zakte 0,8 procent. Het verfbedrijf herhaalde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2013 zeer waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de 908 miljoen euro van 2012. Het concern maakte ook bekend dat het grootste deel van 256 miljoen euro aan herstructureringskosten in het vierde kwartaal zal worden geboekt en een deel van meer dan 20 procent van het totaal in het derde kwartaal.

De euro was 1,3528 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 103,46 dollar per vat. Brentolie steeg 0,7 procent tot 109,41 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen