Beurs10 jan '12 09:21Aangepast op 10 jan '12 10:15

Winstwaarschuwing bij Philips

Auteur: BNR Webredactie

Technologiebedrijf Philips is vanochtend vervroegd naar buiten getreden met voorlopige resultaten, die topman Frans van Houten in een persbericht "teleurstellend" noemt.

Philips heeft in het vierde kwartaal teleurstellende resultaten geboekt. Het bedrijf wil het niet bevestigen, maar zou een groei van slechts 5 procent mogen bijschrijven.

Dat liet het elektronicaconcern dinsdag weten in een tussentijds handelsbericht. Philips gaf daarin aan dat de omzet vorig kwartaal met "een midden-enkelcijferig percentage'' is gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dit geeft aan dat de groei het midden houdt tussen 1 en 10 procent. Het bedrijfsresultaat komt uit op ongeveer 500 miljoen euro, tegen 913 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2010.

Last van eurocrisis
Volgens topman Frans van Houten heeft Philips vooral last van de moeilijke economische omstandigheden in Europa. Met de eerder dit jaar ingezette reorganisatie zijn de doelstellingen voor 2013 nog altijd haalbaar, stelde hij. Philips verwacht in dat jaar onder meer een omzetgroei van 4 tot 6 procent.

Healthcare en Lighting vallen tegen
De slechte economie werkte vooral door op de divisies Healthcare en Lighting. Philips verwacht dat de omzet van Healthcare vorig kwartaal nauwelijks is gegroeid. De opbrengsten van de verlichtingsproducten namen naar verwachting met om en nabij 5 procent toe.

De tegenvallende groei van Healthcare komt vooral door Europa, waar Philips de omzet met zo'n 5 procent zag dalen ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2010. Samen met vertragingen bij het uitleveren van orders zorgde dit volgens Philips voor een groei die 2 tot 3 procentpunt lager uitkomt dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2010 presenteerde Philips bij Healthcare een omzetgroei, op vergelijkbare basis, van 2 procent.

Philips verwacht dat de omzet van consumentenelektronica met een laag percentage is gegroeid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen