Beurs29 mrt '11 06:03

Televisies blijven Philips’ zorgenkindje

Auteur: Thijs Baas

Het blijft maar kwakkelen, met de televisies van Philips. Gisteren maakte het bedrijf de zoveelste tegenvaller bekend. Eind deze week maakt topman Gerard Kleisterlee plaats voor Frans van Houten. Maar zomaar stoppen met televisies zal niet Philips niet snel doen, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. “Ze zeggen dat ze er niet zomaar mee kunnen stoppen omdat ze dan het retail-kanaal teveel voor het hoofd stoten.

Waar ze wel naar opzoek zijn, en dat is blijkbaar niet zo makkelijk als in Amerika en China, is het geven van een licentie aan derden.” Eerder sloot Philips als licentieovereenkomsten in bijvoorbeeld Amerika en China, en het is op zoek naar licentiedeals in Europa, Brazilië en Rusland, zegt Versteeg. “Ik heb wel de indruk dat dit hoog op de prioriteitenlijst staat om snel op te lossen. En van Houten kennende is dat een echte dealmaker die waarschijnlijk op korte termijn wel met een deal zal komen.”
Organische groei
Volgens René Verhoef van ABN Amro zal de focus van van Houten vooral liggen op het verhogen van de organische groei. En die groei moet komen van opkomende markten en nieuwe producten. “In principe is het idee om dichter bij de markt te zitten en daardoor producten te lanceren waar een duidelijke behoefte naar is. Die behoefte wil men eerder onderkennen en daarmee dus een hogere vraag te creëren.”
Geen grote veranderingen
Maar op radicale veranderingen hoeven we niet te rekenen zegt Verhoef  “Ik zie geen grote veranderingen op het gebied van hun productportefeuille. Wel zal het een verandering zijn dat er nog meer focus zal zijn op organische groei en dat er nog scherper zal worden gekeken naar de prestaties van de verschillende business units en mocht men ook na verloop van tijd niet mee kunnen komen met de doelstellingen van de groep dat men dan kijkt of het beter is om te desinvesteren”, zei Verhoef tegen BNR-economie redacteur Annette van Soest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen