Beurs30 jan '12 14:55Aangepast op 30 jan '12 16:04

Zwaar jaar voor Philips

Auteur: Harmen Simon Teunis

Philips-topman Frans van Houten heeft geen eenvoudig jaar uitgekozen om aan de slag te gaan als topman bij het bedrijf. Hij verwacht dat 2012 een zwaar jaar wordt en vraagt daarom om geduld.

Van Houten gaf maandag een toelichting op de jaarcijfers van Philips. Sinds Van Houten in april 2011 aantrad, moest hij al twee keer een winstwaarschuwing geven.

De wereld gaat steeds sneller, zegt topman Frans van Houten. En Philips wil graag aanklampen, maar met een verlies van 1,3 miljard euro moet het bedrijf alle zeilen bijzetten. "Laten we trots zijn op de innovatieve kracht die Philips heeft, vooral ook in gezondheidszorg en verlichting", zegt Van Houten.

Televisie
Philips moet nog veel meer uitgeven aan research and development, meent Philips-watcher Adriaan Meij. Hij wijst erop dat door de verkoop van de televisietak ook de omzet van het elektronicabedrijf is afgenomen. De gezondheidstak is daarom de belangrijkste troef.

"Wat je wereldwijd ziet is dat er op de gezondheidszorg enorme bezuinigingen moeten plaatsvinden. Het idee dat gezondheidszorg niet conjunctuurgevoelig is, klopt niet."

De toekomst ligt wat Meij betreft in technologie en elektronica. "Bijvoorbeeld in het internet der dingen. Dat vergt grote investeringen. Dat is de kant waar Philips ook naartoe moet."

Opbrengsten
Ook Rens van Tilburg, econoom en onderzoeker van de financiële sector bij Somo, ziet een probleem in de tegenvallende opbrengsten uit de gezondheidszorg-tak. "Zo'n eurocrisis en de reactie van de euroleiders is Philips niet te verwijten. Het is de vraag of het verstandig is om zoveel te bezuinigen op de gezondheidszorg."

Voor Philips is er weinig anders te doen dan de eurocrisis uit te zitten, vreest Van Tilburg.

Drie jaar wachten op cultuuromslag
De verslechterde economische omstandigheden, met name in Europa, hebben hun weerslag op de cijfers van Philips. Maar dat is volgens de topman niet het enige. Van Houten wil het logge Philips ondernemender en innovatiever maken, maar een dergelijke cultuuromslag duurt volgens hem "tenminste drie jaar".

Er zijn volgens de topman al lichtpuntjes te zien. Het vorig jaar aangekondigde reorganisatieprogramma 'Accelerate!' zou zijn vruchten afwerpen, vooral bij de divisie die consumentenproducten maakt. Ook is het volgens de topman al gelukt om bijvoorbeeld nieuwe ledlampen sneller op de markt te krijgen.

Nog niet genoeg
Hoewel hij erkende dat er onder voorganger Gerard Kleisterlee de afgelopen 10 jaar veel is bereikt bij de omvorming van Philips in een bedrijf gericht op gezondheid en welzijn, is dat volgens de topman nog niet genoeg. "Er is veel meer waarde toe te voegen dan we nu doen."

Ook de externe omstandigheden zitten niet mee. De lichtdivisie heeft, vooral in Europa, last van prijsdruk en te grote voorraden. Een deel van deze voorraden moest volledig worden afgeschreven. De medische tak heeft last van uitstel van orders door Europese ziekenhuizen. Duitsland is volgens Van Houten een van de weinige lichtpuntjes in Europa.

Verlies
Vorig jaar leed Philips een nettoverlies van 1,3 miljard euro, ten opzichte van een winst van 1,5 miljard euro in 2010. De winst werd gedrukt door een last van 272 miljoen euro van de verliesgevende televisie-activeiten, die naar verwachting in het lopende kwartaal definitief van de hand worden gedaan aan het Taiwanese TPV Technology. De vergelijkbare omzet steeg met 4 procent tot 22,6 miljard euro.

Een steeds kleiner deel van de omzet van Philips komt uit Europa. In het laatste kwartaal van 2011 was dat nog 28 procent, ten opzichte van 31 procent aan het einde van 2010. Groeilanden buiten Europa en de Verenigde Staten nemen inmiddels al ruim een derde van de omzet voor hun rekening.

Vakbonden
Met betrekking tot de vakbonden in Nederland, waarmee cao-onderhandelingen in december stukliepen, zei Van Houten dat Philips een nieuw voorstel heeft gedaan en dat het afwachten is wat er uit de onderhandelingen komt. "We hopen dat de vakbonden ook onze langetermijnvisie in gedachten houden."

Philips maakte vorig jaar bekend in Nederland tot en met 2014 1400 banen te schrappen. In totaal verdwijnen er 4500 arbeidsplaatsen bij het concern.

Gerelateerde artikelen