Beurs19 dec '13 17:14

Complexiteit resolutiemechanisme kan effectiviteit crisisplan parten spelen

Auteur: BNR Webredactie

De complexiteit van het resolutiemechanisme kan de effectiviteit van het mechanisme parten spelen. Dat zegt Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en voorzitter van het uitvoerend comité van de Europese Banken Federatie op BNR.

"Het is een enorm stelsel van dijken wat we aan het opzetten zijn. Want het zijn niet alleen de buffers maar ook de bail-in en het scherpere Europese toezicht vanuit de bankenunie. Maar het is ook de crisisinterventie. En juist als je bij die dijk in het resolutiefonds aankomt, heb ik gezien dat ze best moeilijke beslissingen te nemen. Dat moeten ze wel nader uitwerken. Want je hebt maar een weekend."

Gelukkig kijkt het Europees Parlement daar ook naar, stelt Mijs tevreden vast. Het is volgens hem het belangrijkste dat er een keuze wordt gemaakt. "In de uitwerking moet je je wel beseffen dat je op vrijdagavond het cellofaantje van het crisisplan trekt en op maandagochtend moet het klaar zijn en dat moet wel kunnen."

Een snel rondje door Europa kan wel, want dat heeft de crisis bewezen, zegt Mijs. "Als ze weten wat ze moeten doen kun je best een rondje Europa doen. Maar de punten waarover besloten moet worden, moet dan wel vooraf vastgelegd worden. Want je kunt niet een soort vrije discussie voeren."

Gerelateerde artikelen