Beurs9 jul '13 07:15

Ernst & Young schikt voor recordbedrag met schuldeisers

Auteur: BNR Webredactie

Ernst & Young heeft voor een recordbedrag geschikt in de Landis-zaak. Het accountantskantoor zou een bedrag van meer dan 40 miljoen euro betalen om de schuldeisers te compenseren. En dit kan nog verder oplopen, want gedupeerde beleggers willen ook nog geld zien, schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen.

In 2002 ging het ICT-bedrijf Landis failliet. De rechter stelde later dat dat kwam voor wanbeleid. Accountant Ernst & Young controleerde de jaarrekeningen, maar is daarbij nalatig geweest. Zo zijn jaarrekeningen goedgekeurd die nooit goedgekeurd hadden mogen worden.

Eerder had het accountantskantoor al een schikking getroffen met de curator, meldt het FD. Maar nu blijkt dat Ernst & Young ook nog met de banken geschikt heeft voor een recordbedrag, zo vertelt FD-journalist Jeroen Piersma. "We hebben het over een schikking met de banken. Dat wisten we eerder nog niet. Wat we wel wisten is dat er een schikking was met de curatoren. Wat verder nu duidelijk is geworden, is dat het bedrag met de schikking met de banken veel groter is dan het bedrag dat met de curatoren geschikt is."

Hij rekent voor: "Je kunt er verschillende sommetjes op loslaten, maar volgens een aannemelijk sommetje kom je wat die schikking met de banken betreft uit op een bedrag van boven de 30 miljoen.

Geflatteerd beeld
Als je dat optelt bij de 11,5 miljoen waarvoor al met de curatoren is geschikt, zit je boven de 40 miljoen euro. Dat is naar alle waarschijnlijkheid het grootste bedrag waarvoor in Nederland ooit met een accountant is geschikt. Piersma: "In de Landiszaak is sprake geweest van een bestuur dat jaarrekeningen heeft gepresenteerd aan de wereld die een zwaar geflatteerd beeld gaven van de werklijkheid. Dat heeft heel veel beleggers en financiers op het verkeerde been gezet. Dat waren eigenlijk jaarrekeningen waar de accountant van Ernst & Young zijn handtekening niet onder had mogen zetten."

"Als je een schikking voor een dergelijk bedrag krijgt, ben je altijd een groot verliezer", reageert Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit, op BNR. "Hier zit geen enkel accountantskantoor op te wachten. Maar misschien is de publiciteit die dit genereert, nog wel belangrijker. Daar wordt men niet vrolijk van."

Het vonnis van de rechter liegt er volgens Pheijffer niet om. "Het is heel duidelijk. Op meer dan tien punten is het 'jaarrekeningtechnisch' goed fout gegaan."

Gerelateerde artikelen