Beurs17 dec '12 09:22Aangepast op 17 dec '12 10:02

Laatste volledige handelsweek moeizaam van start

Auteur: Thijs Baas

De laatste volledige handelsweek van het jaar is voorzichtig uit de startblokken gekomen. KPN trok de hoofdindex van het Damrak mee in zijn forse koersverlies.

De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. De ogen blijven gericht op de voortslepende begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten.

Lager
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 343,84 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 532,23 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,2 en 0,3 procent. Frankfurt steeg 0,1 procent.

KPN
KPN zakte ruim 12 procent in de AEX. Het telecomconcern heeft diep in de buidel moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. KPN betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. In de MidKap klom kabelaar Ziggo ruim 2 procent nadat het bedrijf afhaakte in de frequentieveiling.

De Amerikaanse Republikeinen toonden zich afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Die handreiking deed de Republikeinse leider John Boehner zaterdag aan president Barack Obama, stelden bronnen in het Witte Huis.

In de AEX zakte KPN ruim 13 procent en kende daarmee de grootste koersdaling in 11 jaar tijd. Het telecomconcern heeft diep in de buidel moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. KPN betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. Het bedrijf keert door de hoge kosten geen dividend meer uit over 2012.

Overnamebod
Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar heeft het overnamebod op maritiem dienstverlener Dockwise verhoogd van 17,20 euro per aandeel naar 18 euro per aandeel. Boskalis heeft tot nu toe al meer dan 72 procent van de aandelen Dockwise in bezit. Het aandeel Dockwise steeg 2,3 procent tot 17,85 euro.

Shell bleef nagenoeg onveranderd. Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft in de afgelopen 2 jaar overwogen om een bod uit te brengen op zijn Britse branchegenoot en concurrent BP. Dat zei Shell-topman Peter Voser zaterdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op de vraag of Shell momenteel geïnteresseerd is in BP gaf Voser geen commentaar.

Ziggo aan kop
In de MidKap ging Ziggo aan kop met een winst van 2,7 procent. De kabelaar deed samen met concurrent UPC mee aan de telecomveiling. De beide bedrijven haakten echter af vanwege de te hoge prijs van de nieuwe vergunningen.

De euro was 1,3163 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 86,88 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen