KPN maakt grote val op beurs
Het is zeer de vraag op KPN het geïnvesteerde geld gaat terugverdienen, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. "Ik vraag me af of dat gaat lukken."
KPN moest op de telecomveiling diep in de buidel tasten, waardoor er nu nog maar weinig geld over is voor de beleggers. En daar wordt niet mild op gereageerd. Het aandeel KPN is maandag vlak na de beursopening 12 procent gezakt in de AEX en maakte de grootste val in 11 jaar.
Verlaging dividentvoorspelling
KPN betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel. Eerder dit jaar verlaagde KPN zijn dividendverwachting al van 0,90 euro per aandeel naar 0,35 euro per aandeel.
Terugverdienen
En het is maar de vraag of KPN in de huidige situatie het geld kan terugverdienen, zegt analist Versteeg. "De resultaten op het mobiele net staan voortdurend onder druk. Mensen zijn steeds minder bereid tikken te betalen. Er zijn volop - en steeds meer - gratis internetservices waar je gratis mee kan bellen en smssen."
Telecomveiling
Bij de veiling werden de vergunningen voor diverse telecomfrequenties voor de komende 17 jaar door de Staat in de markt gezet. Deze frequenties zijn geschikt voor zowel de huidige mobiele technologieën zoals gsm als de modernste technologie LTE, waarmee mobiel internetten 10 keer zo snel kan worden.
KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 sleepten vrijdag de vergunningen in de wacht. Tele2 gaat vanaf volgend jaar via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden.
Concurrentie
De telecombedrijven moeten dus meer concurreren, waarschijnlijk zet dat de prijzen verder onder druk. "Er is een nieuwe concurrent op de markt gekomen: Tele2. Als we zien wat er in Frankrijk is gebeurd met Illiad Telecom, die heeft daar free mobile op de markt gebracht. Daardoor zijn de prijzen fors gezakt", zegt Versteeg.
Noodzaak
De hoge prijs die KPN heeft betaald is volgens het concern het gevolg van het veilingmodel.
Volgens Versteeg had het bedrijf geen keuze, want Nederland is de thuismarkt. "Ze zaten klem'', zegt hij tegen BNR. "KPN kon niet anders, want ze konden niet zoals Ziggo/UPC weglopen. Het lijkt een beetje op de situatie van ruim 10 jaar geleden met de veiling van de UMTS-frequenties'', zegt Versteeg. TMet de UMTS-veiling in 2000 moest KPN ook veel geld betalen en kwam in grote financiële problemen. "Het risico op faillissement valt nu meer mee dan toen, de balans is nog redelijk. Niet dat die sterk is, maar er is niet echt zicht op grote verliezen de komende tijd."