Beurs13 aug '12 14:23Aangepast op 13 aug '12 18:08

DE Master Blenders hekelt voorbarige VEB-reactie

Auteur: Thijs Baas

De manier waarop de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eerder deze maand reageerde op fraude bij de Braziliaanse DE-dochter is bij moederbedrijf DE Master Blenders in het verkeerde keelgat geschoten.

Het koffie- en theebedrijf noemde de conclusies van de VEB in een brief voorbarig en onjuist. Op de avond nadat het voormalige Douwe Egberts naar buiten kwam met de boekhoudfraude kwam de VEB met een reactie waarin om schadevergoeding werd gevraagd.

Volgens DE was die eis erg voorbarig omdat de schade voor de aandeelhouders van het bedrijf nog niet is vastgesteld. De slechte timing van de VEB maakte de situatie er niet beter op. Zo zorgde de beleggersclub door de vergelijking met de mislukte beursgang van World Online in 2000 voor een verkeerde beeldvorming.

DE werd onlangs afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee. Sinds 9 juli heeft het een officiële notering aan de beurs in Amsterdam en op 1 augustus maakte het bekend dat bij de Braziliaanse tak boekhoudfraude was ontdekt.

Het nettoresultaat zal mede daardoor dit jaar waarschijnlijk 45 tot 55 miljoen euro lager uitvallen dan voorzien. In haar reactie suggereerde de VEB dat DE mogelijk achterhouden van informatie over de boekhoudfraudetegenover de beleggers. Het bedrijf ontkent dat en werd naar eigen zeggen "net als alle andere betrokkenen, evenzeer verrast door de zeer recente bevindingen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen