Beurs22 mei '12 10:29Aangepast op 22 mei '12 14:16

DSM investeert fors in onderzoek

Auteur: Thijs Baas

DSM gaat de komende twee jaar ongeveer 100 miljoen euro investeren in nieuwe onderzoeksfaciliteiten in Delft en Sittard-Geleen.

Het speciaalchemiebedrijf kiest Nederland daarmee boven China en de VS, zegt president Atzo Nicolaï van DSM Nederland op BNR: "Het gaat om geld, het gaat om inhoud, het gaat om wat is de kennisinfrastructuur en wat is de samenwerkingscultuur met universiteiten [...] Het geheel van deze factoren geeft uiteindelijk de doorslag om dit in Nederland te doen."

Biotechnologisch onderzoek
In Delft komt een nieuw laboratorium voor biotechnologisch onderzoek en het gaat ook om een bijdrage aan een consortium voor beter onderzoek naar bioprocessen, die vorige week al werd aangekondigd - de Bioprocess Pilot Facility.

Sittard-Geleen krijgt een nieuw onderzoeksgebouw voor materiaalwetenschappen. Naar verwachting worden de laboratoria in 2014 in gebruik genomen en er gaan 700 mensen aan de slag met "innovatieve oplossingen voor de grote uitdagingen waar de wereld voor staat".

Klimaat en voeding
DSM richt zich op het oplossen van problemen met betrekking tot energie, klimaat, voeding en gezondheid. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken denkt dat de initiatieven de Nederlandse kenniseconomie honderden extra banen kunnen opleveren. "Dit zorgt ervoor dat Nederland in agrofood, chemie en energie tot de wereldtop blijft behoren."

Verhagen voorziet dat de uitbreiding van de onderzoeksmogelijkheden meer voordelen oplevert. Ze werken volgens hem als "een vliegwiel voor investeringen van andere kleine en grote innovatieve bedrijven".

Eigen land
De minister is blij dat het bedrijf in eigen land investeert. Dat toont volgens hem aan dat "Nederland de plaats is voor innovatieve bedrijven".  Voor DSM zijn de investeringen een bevestiging van de band met de bakermat Nederland, waar het bedrijf in 1902 begon.

CNV Vakmensen is ook erg tevreden over de investeringen van DSM in werkgelegenheid. "Helemaal top dat je in een tijd van kennisvlucht de basis - Nederland - nog steeds als belangrijkste mikpunt ziet", zegt bestuurder Ron Smeets, die wel benadrukt dat de cao-onderhandelingen met DSM "uiterst moeizaam" verlopen.

Gerelateerde artikelen