Beurs10 aug '12 12:04

Europese beurzen licht in de min

Auteur: Anne-Greet Haars

Op de Europese beurzen werden vrijdag kleine verliezen geleden. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de mogelijke acties van de centrale banken.

Tegenvallende handelscijfers uit China zetten daarbij de koersen onder druk.

"Ik raad voorzichtigheid aan bij het kopen van aandelen op dit moment", stelde Francois Savary, hoofd investeringen van de Zwitserse bank Reyl, tegen persbureau Reuters. Savary liet daarnaast weten aandelen in de opkomende markten te prefereren boven Europese fondsen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 333,60 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 503,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,1 en 0,9 procent. De euro was 1,2264 dollar waard, tegen 1,2275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

China
Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export en import in juli veel minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Het Chinese handelsoverschot nam daardoor afgelopen maand onverwachts af. Volgens economen zijn de tegenvallende handelscijfers een nieuw signaal dat de economische groei in China aan het vertragen is, ondanks inspanningen van de overheid om deze te stimuleren.

Fugro
In de AEX was Fugro de grootste daler met een min van 2 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. De bodemonderzoeker zag de winst in de eerste helft van dit jaar met 15 procent stijgen tot 115,4 miljoen euro. Voor heel 2012 voorspelt Fugro een nettowinst van minstens 310 miljoen euro. De jaarverwachting is volgens analisten aan de voorzichtige kant.

Chemieconcern DSM stond eveneens in de onderste regionen met een min van 1,4 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Sterkste stijger was TomTom met een plus van 3,9 procent. Het navigatiebedrijf profiteerde van een adviesverhoging door UBS.

Duitsland
In Frankfurt won ThyssenKrupp 5,7 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern heeft in het afgelopen kwartaal door de zwakte op de staalmarkt lagere resultaten behaald dan een jaar eerder. Wel bevestigde de grootste staalfabrikant van Duitsland vrijdag zijn prognoses voor het gehele gebroken boekjaar 2011/2012.

Olie en valuta
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 92,37 dollar per vat en Brentolie zakte 1 procent tot 112,14 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar minder hard zal stijgen dan eerder voorzien als gevolg van de afkoeling van de wereldeconomie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen