Mislukte fusie Euronext-Deutsche Börse gemiste kans
De mislukte fusie tussen Euronext en Deutsche Börse is een gemiste kans. Dat zegt Cees Vermaas, bestuursvoorzitter van de Amsterdamse beurs Euronext op BNR.
Vermaas was donderdag te gast in BNR Paul van Liempt en blikte daar terug op de fusie met Deutsche Börse die uiteindelijk geen doorgang vond. "We denken er niet zo heel erg meer over na. Maar op het moment dat het niet doorgaat, krijg je wel even een tik. Want we zijn heel lang en gedreven bezig geweest met die samenvloeiïng. Het is een gemiste kans voor Europa. Want wat je zou wat kunnen creeëren met Duitsland erbij is grip op een transparante, goed gereguleerde marktinfrastructuur in Europa. En dat hebben we tijdens de crisis gewoon nodig. Maar kennelijk wilde de politiek daar niet aan."
Niet dominant
Het belangrijkste argument de fusie niet door telaten gaan? "Wat naar voren is gebracht is de marktdefinitie. Er wordt gezegd: 'jullie worden te groot op het gebied van handel in derivaten: eurex en ive samenbrengen'. Dat was meer dan 90 procent. Maar als ik u nu vertel dat die 90 procent alleen maar het zichtbare deel is en dat eigenlijk van de totale derivatenhandel 90 procent interbankair en weg van de beurs wordt verhandeld, is het helemaal geen dominante positie."
Had de politiek dat niet in de gaten of wilde de politiek dat niet zien? Vermaas: "Die conclusie laat ik aan u over." Dan: "Dat is een resultaat geweest van een grote lobby, waarschijnlijk van een aantal grote financiële instellingen. Met name vanuit wereldsteden als Londen." Of de politici zich voor die karretjes hebben laten spannen? Vermaas: "Ja."
Zeg nooit nooit
Of een fusie definitief van de baan is, wilde BNR's Paul van Liempt weten. Vermaas: "Als je kijkt naar het bedrijfsleven zie je dat het zo internationaal verweven is. Je moet realistisch kijken hoe de wereld in elkaar zit. Beurzen lopen qua transparantie en efficiency vooruit. De drang tot consolidatie en samenwerking op wereldniveau blijft bestaan. De vraag is alleen wat het momentum is om dat te doen. Zeg nooit nooit. Maar ik denk wel dat met de huidige situatie dat grote fusies op dit terrein de komende jaren van de baan zijn."
Te veel partijpolitiek
Verder ging Vermaas in op de ontwikkelingen in Den Haag. "Ik ben geen politicus en wil me daar ook niet te veel in mengen", stak hij van wal. "Maar wat ik zie als Nederlander is dat we de afgelopen tien jaar zes kabinetten hebben gehad en dat we op het hoogste niveau over futiliteiten discussiëren."
Volgens Vermaas zijn we in ons land veel te veel met partijpolitiek bezig. “Terwijl we juist in deze tijd met lange termijnpolitiek bezig moeten zijn in het landsbelang. Ik denk dat ons kabinet, even afgezien van de gedoogconstructie, aardig op die weg zat. Dat is helaas niet gelukt en ik maak me zorgen over de toekomst. Het ziet er wel problematisch uit. Hoe krijgen we in godsnaam een 'sustainable' coalitie tot stand, die gewoon de komende vier jaar haar werk kan doen?"
Twee partijen-stelsel
Volgens Vermaas moet het politieke stelsel op de schop. "Mijn mening is heel duidelijk", zei hij. "Je mag best een discussie hebben over partijkleurtjes over regionaal niveau. Maar op landelijk niveau is het beter te zeggen: sluit je aan bij twee grote partijen. En zorg dat die vier of vijf jaar kunnen reageren en een beleid kunnen neerleggen voor de komende twintig jaar."