Beurs23 jul '12 23:15Aangepast op 24 jul '12 11:35

Moody's: vooruitzichten Nederland negatief

Auteur: Mijke Hurkx

De economische vooruitzichten voor Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn negatief. Deze prognose maakte kredietbeoordelaar Moody's maandagavond bekend.

Dat meldt persbureau Reuters. De drie landen hebben nu nog een zeer goede beoordeling en was de AAA status van deze landen stabiel. De vooruitzichten voor deze stabiele landen is echter niet meer zeker.

Trekvogels
De oorzaak van de twijfel heeft te maken met de aanhoudende eurocrisis. Volgens Moody's is er een verhoogde kans dat landen als Italië en Spanje extra hulp nodig zullen hebben. Zo worden de lasten voor de sterkste eurolanden steeds hoger. Dit drukt op de financiële zekerheid van de Noord-Europese lidstaten, aldus Moody's.

"De outlook van S&P was ook al negatief. Nu is eigenlijk alleen de outlook bij Fitch nog stabiel. Je kunt er gevoegelijk van uitgaan dat onze rating op termijn ook daadwerkelijk verlaagd zal worden."

Specifiek voor de Nederlandse situatie zijn volgens Moody's de slechte groeivooruitzichten, de hoge schuldenlast van de huishoudens en de dalende huizenprijzen. Maar ook voor Duitsland heeft Moody's geen goed nieuws in petto. "Je ziet eigenlijk dat de problemen en de schulden van het zuiden naar het noorden trekken. Het zijn net trekvogels", zegt economieredacteur Pieter van der Werff.

Duitsland is 'anker eurozone'
Duitsland zal zijn rol als 'anker van de stabiliteit in de eurozone' blijven uitvoeren. Berlijn reageerde daarmee op de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's. "Duitsland zal er alles aan doen om samen met partners de Europese schuldencrisis zo snel mogelijk te overwinnen. De situatie van Duitsland zelf, financieel en economisch, is solide'', zegt het ministerie van Financiën in een verklaring.

Het gaf aan kennis te hebben genomen van de verklaring van de kredietbeoordelaar, en merkte op dat 'de genoemde risico's voor de eurozone niet nieuw zijn'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen