Beurs23 jan '12 17:24

Vraag financiële dienstverlening groeit

Auteur: Bart Tuinman

De vraag naar personeel in de zakelijke en financiële dienstverlening blijft de komende vijf jaar groeien in de 'metropoolregio' Amsterdam.

Naar verwachting komen er 26.000 banen bij, dit is een stijging van 11 procent. Daarnaast ontstaan in de sector ongeveer 12.000 arbeidsplaatsen, omdat ouderen stoppen met werken. De behoefte aan nieuwe krachten is er over de hele linie, bij alle opleidingsniveaus.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut SEO. Het eindrapport wordt vanmiddag gepresenteerd. De zakelijke dienstverlening is een uiterst heterogene sector; de grote accountantskantoren worden ertoe gerekend, maar ook advocaten, vertalers en schoonmakers.

Ook zorgsector groeit
Naast de zakelijke dienstverlening groeit de zorg de komende jaren sterk, naar verwachting met 23.000 nieuwe banen, dat is een stijging van 14 procent en 17.000 'vervangingsbanen'. In totaal komen er in de regio desondanks gemiddeld 53.000 nieuwe banen bij tot 2016, verwacht SEO. Daarnaast verlaten 108.000 ouderen de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de regio daalt van 5,9% naar 5.0%.

Vooruitzichten verslechterd
Het rapport is een actualisatie van eerder onderzoek, waarin nog werd uitgegaan van hogere economische groei. De werkloosheid in Amsterdam e.o. zou dalen tot onder de 3%. Sindsdien zijn de vooruitzichten verslechterd. SEO heeft zich nu gebaseerd op de groeiraming van het CPB van september 2011 (1% groei in 2012). Eind vorig jaar stelde het CPB dit bij tot een krimp met 0,5%. Bij een lage groei daalt de werkloosheid in de regio naar 5,2% in 2016, aldus SEO.

Lees het hele artikel op FD.nl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen