Beurs1 okt '13 08:16

Nikkei hoger na Tankan-rapport

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Tokio is dinsdag licht hoger gesloten.

EPA
EPA

Beleggers reageerden positief op een rapport waaruit bleek dat de stemming onder grote Japanse industriebedrijven is toegenomen. Het zogenoemde Tankan-rapport van de Japanse centrale bank kwam uit op 12, het hoogste niveau sinds 2007. De Nikkei eindigde 0,2 procent hoger op 14.484,72 punten.

De Japanse premier Shinzo Abe kondigde daarnaast aan dat de btw per april volgend jaar zal worden verhoogd van 5 naar 8 procent. Het is de eerste belastingverhoging sinds 1997. Later op de dag zal Abe naar verwachting ook nog extra stimuleringsmaatregelen bekendmaken.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten stond de handel vooral in het teken van de Amerikaanse begrotingscrisis. Het uitblijven van een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten, waardoor de federale overheid deels op slot gaat, zorgde echter niet voor grote koersuitslagen. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 2,5 procent. De Kospi in Seoul klom 0,1 procent. In Hongkong en China waren de beurzen gesloten vanwege een nationale feestdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen