Beurs22 jan '13 08:40

België krijgt z'n eigen Slochteren

Auteur: Pieter van den Akker

In de Limburgse grond, net over de grens bij België, zit voldoende gas om de komende 20 jaar veel gezinnen van energie te voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van een Australisch bedrijf.

Het Australische bedrijf is gespecialiseerd in het naar boven halen van dergelijk methaangas. Koen Nulens, investmentmanager bij de Belgische investeringsmaatschappij LRM, heeft een vergunning aangevraagd om het gas op te sporen. De Vlaming zegt op BNR dat het gas alles te maken heeft met de steenkolenmijnen in Limburg. "Wat we naar boven gaan proberen te halen is het gas dat in steenkolenlagen zit in de Limburgse ondergrond."

Economisch rendabel
Hij gaat verder: "Wij schatten, op basis van onderzoek, in dat het een volume zou kunnen zijn van 7 miljard kubieke meter, wat ongeveer overeenkomt met een gasgebruik van 175 duizend gezinnen gedurende twintig jaar. Dat is 'vanuit een theoretische studie', we moeten uiteraard nog gaan bewijzen dat al het gas op een economisch rendabele manier naar boven gehaald kan worden."

Dat gas heeft er altijd al gezeten, vertelt Nulens. "Tijdens de winning van de steenkolen is men het al tegengekomen, als zijnde een risico, als zijnde het mijngas. Uiteraard zijn alle steenkoolmijnen gesloten. En het is zo dat de technieken om gas te winnen door een combinatie van horizontale en verticale boringen in die mate geëvolueerd zijn dat ook dat gas nu bereikbaar wordt."

Gerelateerde artikelen