Beurs25 jan '13 12:38

De beursweek van Paul Laseur

Auteur: Paul Laseur

Langzaam maar zeker lijkt de Eurozone het pessimisme van zich af te schudden. De somberheid begint steeds meer te wijken.

Paul Laseur
Paul Laseur

En de aanwijzingen nemen toe dat de economieën van het Euro-gebied zich in de tweede helft van dit jaar zullen herstellen. Met uitzondering van Frankrijk dan misschien. Dat schreef het Financieele Dagblad donderdag naar aanleiding van de verrassend sterke  inkoopmanagersindex voor de Eurozone. Ook de Financial Times signaleert een renewed global optimism. Van Amerika tot China werden sterke macrocijfers gepubliceerd. En het Duitse ondernemersvetrouwen, weerspiegeld in de IFO index, steeg in januari voor de derde maand op rij.

Stijgende beurskoersen zijn daarvan het gevolg. De aandelenkoersen op Wallstreet stonden al jaren niet meer zo hoog. De S&P 500 nadert z'n hoogste stand ooit. En Japanse beleggers beleven zelfs de sterkste opmars in 40 jaar. Met dank aan de goedkoper wordende Yen is de Nikkei-index nu 11 weken op rij alleen maar opgelopen. De Amsterdamse AEX-index handhaaft zich met groot gemak boven de 350 punten. Een niveau waar het zich in de eerste handelsuren van het nieuwe jaar al had genesteld. 

In de aanloop naar het World Economic Forum in Davos moest een rijtje top-economen waaronder Joseph Stiglitz en Nouriel Roubini begin deze week erkennen dat hun donkere voorspellingen van vorig jaar niet zijn uitgekomen: Een Grexit heeft niet plaatsgevonden. Volgens 'Dr. Doom' Roubini omdat twee zaken zijn onderschat: de vastberadenheid van Europese regeringsleiders om het Euro-blok bij elkaar te houden en de pijngrens van de Griekse bevolking. Inmiddels is de kans dat de Grieken dit jaar alsnog uit de Euro stappen een stuk kleiner geworden. Op de financiele markten wordt het risico dat de eurozone uiteenvalt steeds kleiner ingeschat. Vooral zuid Europese landen zien hun rentes dalen.

Maar na de angst voor een Grexit moeten we ons misschien meer zorgen maken over een dreigende Brixit. Premier Cameron belooft de Britse bevolking een in-or-out  referendum over vier jaar. Een vertrek van de Britten zou (economisch) een flinke stap terug betekenen in de Europese integratie, die al jaren wordt gekenmerkt door uitbreiding met nieuwe leden en nog nooit een kandidaat kende voor een vertrek uit de EU.    

Uit de wereldwijde technologiesector kwamen deze week wisselende berichten.

Google maakte bekend vorig jaar voor het eerst in z'n bestaan de grens te hebben gepasseerd van 50 miljard dollar jaaromzet. Niet gek voor een vijftienjarige.

Maar bij Apple lijkt de magie van de laatste jaren uitgewerkt te raken. De cijfers en verwachtingen van de iPhone-maker stelden beleggers zwaar teleur. Weliswaar werden in het laatste kwartaal 48 miljoen iPhones verkocht, meer dan ooit. Maar voor het eerst in 10 jaar zat er geen winststijging in, door de hoge produktiekosten en moordende concurrentie van Samsung uit Zuid Korea. Het aandeel Apple ging donderdag hard onderuit met meer dan 12 procent. Apple noteert inmiddels 36 procent onder zijn piek van september vorig jaar.      

In eigen land blijft probleembank SNS Reaal alle aandacht opeisen. De financiele wereld was al ruim een jaar op de hoogte van de immense problemen in de vastgoedivisie. Mede door de plotselinge media-aandacht van de laatste weken is de zaak in een stroomversnelling geraakt. De Telegraaf wist deze week te melden dat het ministerie van Financieën en DNB  'binnen dagen' met  een grootscheepse reddingsplan komen. Vorige week werd al duidelijk dat de grootbanken ING en ABN Amro daaraan niet kunnen meedoen omdat ze zelf met staatsteun zij gered. De Rabobank wil er niet in z'n eentje voor opdraaien. Dus lijkt een nieuwe ronde staatssteun voor SNS onvermijdelijk.

De bank zelf zou intussen koortsachtig op zoek zijn naar een reddende engel, schrijft het Financieele Dagblad. Een aantal partijen, vanuit de EU en daarbuiten, zou volgens de krant 1 tot 1,5 miljard Euro in de noodlijdende bankverzekeraar willen steken. Dat zou voor de bank een enorme stap in de goede richting betekenen. Want naar verluidt is 2 tot 2,5 miljard Euro nodig om de vastgoedproblemen op te lossen. Van de bankverzekeraar die een paar jaar geleden nog voor 4 miljard Euro naar de beurs ging is nu nog maar 200 miljoen Euro over: De koers kelderde van 17 euro naar 74 cent tijdens de handel op vrijdag.

Top-managers van SNS worden de laatste jaren extra beveiligd. De aanvullende veiligheidsmaatregelen werden noodzakelijk geacht nadat meerdere SNS-managers doodsbedreigingen hadden ontvangen. Telefonisch, schriftelijk en mondeling. Volgens het Financieele Dagblad zijn de bedreigingen afkomstig van gefrustreerde vastgoedklanten. De krant rept ook van chantage van SNS-ers. Reden te meer om snel een oplossing te vinden voor SNS Reaal. De tijd dringt.

Paul Laseur

---

BNR-beurscommentator Paul Laseur bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Volg Paul op Twitter 

Gerelateerde artikelen