Beurs27 dec '12 09:39

Meer salaris? Gewoon je vakantiedagen verkopen

Auteur: Pieter van den Akker

Wie loonsverhoging wil, moet maar verlof- of vakantiedagen inruilen voor geld. Dat vindt de AWVN, de grootste vereniging binnen de werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland.

Image

De werkgevers schrijven dit in een vertrouwelijke instructie aan de CAO-onderhandelaars die is uitgelekt in de Volkskrant.

Creatief loonbeleid
"Het is een van de ideeën", legt Hans van der Steen van de AWVN uit op BNR. "Het zal niemand ontgaan zijn dat we in een naar economisch getij zitten. De tijd lijkt voorbij dat aan CAO-tafels bij onderhandelingen tussen werkgevers en bonden het automatisme geldt dat koopkrachtverlies of inflatie gedekt wordt door structurele loonsverhogingen. Heel veel bedrijven hebben daar simpelweg in deze tijd geen ruimte voor. Vandaar dat wij een pleidooi houden voor wat wij dan creatief loonbeleid noemen."

Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar mogelijkheden om eerst te verdienen om het dan vervolgens te kunnen verdelen, vertelt Van der Steen. "Dat kan bijvoorbeeld door flexibiliteit in een bedrijf op te voeren. Maar het kan ook heel goed dat je al bestaande vrije ruimte, bijvoorbeeld in vrije tijd of vakantiedagen,  inruilt voor geld in de portemonnee."

Loonkosten behapbaar houden
Maar wat is dan het voordeel voor de werknemer, die een structureel hoger loon wil? Van der Steen: "Het is absoluut geen pleidooi om structurele loonsverhogingen maar te vergeten. Maar het gaat wel om de creatieve vraag. Dat is simpelweg de volgende: hoe kunnen we de ontwikkeling van structurele loonkosten voor bedrijven behapbaar houden? Dat is ontzettend belangrijk. En aan de andere kant willen we er voor zorgen dat de koopkracht van mensen niet al te veel in de min komt."

Hij vervolgt: "Er zijn heel veel bedrijven die een stuwmeer aan vrije dagen over hebben. Die kunnen best een aantal van die dagen omzetten in productief werk. En wat is er nou op tegen om aan mensen te vragen: zouden we nou eens niet vijf dagen vakantie inleveren en daar uiteraard voor betalen?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen