Beurs25 dec '12 21:02Aangepast op 25 dec '12 21:28

'VS kan lichtpuntje van 2013 worden'

Auteur: Marjan van den Berg

Een Chinese topambtenaar denkt dat de VS komend jaar belangrijk wordt voor de wereldwijde economische groei. Als er tenminste een akkoord komt over de fiscal cliff...

Het gaat om de functionaris die de baas is over de Chinese buitenlandse valutareserves. Zijn opmerkingen zijn afkomstig uit een toespraak van eerder deze maand die is afgedrukt in een universiteitsblad.

Over Japan en Europa heerst volgens hem weinig optimisme, maar de groei van de energiesector in de VS maakt het land "de belangrijkste kracht voor de stimulering van de wereldwijde economische groei in de toekomst''.

Staatsobligaties
De uitspraken zijn van belang omdat China de grootste kredietverstrekker is van de Verenigde Staten. China heeft voor 1,16 biljoen dollar, circa 880 miljard euro, aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit. De functionaris noemt het verder opkopen van Amerikaans staatspapier een ''goede keus'' voor China.

Wel hangt er volgens hem momenteel nog veel onzekerheid boven de Amerikaanse economie, in de vorm van de dreiging van de fiscal cliff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen