Beurs29 jul '13 07:09

Het bankkrediet wordt duur(der) betaald

Auteur: Thijs Baas

Bankkredieten voor het midden- en kleinbedrijf worden een stuk duurder. Die verwachting spreken ABN Amro, ING en Rabobank uit in het FD. Volgens de banken moeten de steeds hoger wordende risicokosten doorberekend worden in de kredieten.

Banken hebben nog altijd geld beschikbaar voor goede plannen, maar ze worden steeds strenger in het handhaven van hun acceptatiebeleid. Vroeger kon het eigen vermogen nog wel een beetje afwijken van de interne richtlijnen, maar tegenwoordig willen ze daar toch strak de hand aan houden."

Risicokosten
Het zit hem in de risicokosten; de bijzondere kredieten die in de problemen zitten, zijn ondergebracht bij bijzonder beheer. Deze kredieten - de 'intensive care' van de bank - zijn opgelopen tot 2 miljard euro. "Ze vergen vier keer zoveel kapitaal dan gewone kredieten. Dat moet van Basel II. Dat was 8 procent, maar dat is nu aanzienlijk meer."

Ondernemers willen graag weten wat ze precies meer gaan betalen, maar het hangt erg af van de risicocategorie waar je in zit, legt FD-journalist Pieter Lalkens uit. "Het zou 1,3 procent duurder zijn geworden en dat zou dan dat nu is. Dus daar kun je wel een beetje uit afleiden dat ook gewone krdieten wel iets duurder zouden moeten zijn." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen