Beurs13 aug '12 10:08Aangepast op 13 aug '12 10:35

Iets meer omzet voor detailhandel

Auteur: Pieter van den Akker

Het gaat iets beter met de detailhandel in ons land. In juni behaalde de branche 1 procent omzet meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

De prijzen waren 1,9 procent hoger, terwijl het volume 0,9 procent kleiner was, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.

Postorderbedrijven & webshops
De grootste omzetstijging werd behaald door postorderbedrijven en internetwinkels (8,3 procent). Verder deden elektronicazaken (7,4 procent), drogisterijen (6,1 procent) en supermarkten (4,5 procent) het relatief goed in verhouding met juni vorig jaar.

Bouwmarkten en doet-het-zelfwinkels zetten daarentegen 6,8 procent minder om. Ook met winkels in woningsinrichtingartikelen ging het slecht (omzetdaling van 4,5 procent).

Meer koopdagen
Het CBS constateert verder dat winkels in voedings- en genotmiddelen de maandomzet in juni zagen groeien, terwijl de non-foodsector juist een lichte krimp doormaakte. Dit komt met name doordat de koopdagen in juni dit jaar gunstiger uitpakten. Ten opzichte van vorig jaar telde juni een woensdag en donderdag minder, maar een vrijdag en zaterdag meer. Ook vielen Hemelvaart en Pinksteren dit jaar in mei en vorig jaar nog in juni.

De omzetstijging in juni kon niet verhelpen dat de detailhandel in het tweede kwartaal als geheel een omzetverlies behaalde van ongeveer 2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen