Beurs13 aug '12 12:02

Beurzen werken openingsverlies weg

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen wisten maandag de openingsverliezen grotendeels weg te werken. De omzetten op de beurzen zijn echter zeer laag aangezien veel marktpartijen op vakantie zijn.

"Gezien de recente sterke opmars is het niet verwonderlijk dat de markten even pauzeren, hoewel het neerwaartse risico zeer beperkt is", stelde Gerhard Schwarz, hoofd beleggingsstrateeg van Baader Bank, tegen persbureau Reuters. De hoop op actie van de centrale banken legt daarbij volgens Schwarz een bodem onder de aandelenmarkten.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 333,53 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 502,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,3 en 0,1 procent. Londen bleef ongewijzigd.

Japan
Een teleurstellende groei van de Japanse economie zorgde bij aanvang van de handel voor terughoudendheid op de beurzen. Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie van het land in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. Economen noemen de eurocrisis en de sterke yen als belangrijkste oorzaken van de mindere groei. Hierdoor blijft de export, belangrijk voor de Japanse economie, achter.

Stijgers
In de AEX stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 1,2 procent. Grootste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een winst van van 1,6 procent.

KPN won 0,1 procent. Het Belgische kabelbedrijf Telenet liet weten geen grote overnames na te streven in de nabije toekomst. Het bedrijf werd genoemd als potentiële bieder op het Belgische onderdeel van KPN, Base.

MidKap
In de MidKap was uitzender USG People de grootste daler met een verlies van 2,4 procent. De Britse branchegenoot Michael Page zei maandag een uitdagend klimaat te verwachten voor de rest van het jaar. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de sterkste stijger met een plus van 1,4 procent.

Duitsland
In Frankfurt won E.ON 1,9 procent. Het Duitse energiebedrijf zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdrievoudigen tot 3,1 miljard euro. E.ON herstelde zich daarmee van de klap die het vorig jaar kreeg door het besluit van de Duitse regering om alle kerncentrales vervroegd te sluiten.

Julius Baer zakte in Zürich 5,6 procent. De Zwitserse bank koopt de vermogensbeheertak van Bank of America-Merrill Lynch voor ruim 700 miljoen euro. Het gaat daarbij om de vermogensbeheeractiviteiten buiten de Verenigde Staten.

Valuta
De euro was 1,2315 dollar waard, tegen 1,2295 aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 93,47 dollar per vat en Brentolie steeg ruim 1 procent tot 114,23 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen