Beurs22 feb '12 06:56Aangepast op 22 feb '12 07:49

Gezocht: nieuwe pomphouders

Auteur: Pieter van den Akker

Meer concurrentie, meer kansen voor ondernemers en cash in het laatje van de gemeente. Dat is het idee achter de Rotterdamse proef om tankstations te veilen. Dat klinkt als een win-win-win situatie.

Andere gemeenten volgen het experiment op de voet, waarover de Rotterdamse raad woensdagavond debatteert. Éen ding is al duidelijk: het succes is op z'n zachtst gezegd omstreden. Cash in de gemeentekas: graag. Maar ondernemers trekken steevast aan het kortste eind, vinden ze zelf.

Pomphouders
De regeling is in het leven geroepen vanuit de hoop dat meer MKB'ers het pomphouderschap inrollen, weet BNR-verslaggever Elfanie toe Laer. Zij sprak woensdag met Edsko Schuitema van Beta, de belangenvereniging van onafhankelijke pomphouders en stelde hem de vraag of de gemeente Rotterdam niet haar doel voorbij schiet.

"Inderdaad, nieuwe toetreders was een doel van de gemeente", antwoordde Schuitema. "Naast het ophalen van geld. Je kunt gewoon constateren dat de eerste twee veilingrondes in Rotterdam- in 2009 en 2010 - 0 nieuwe toetreders hebben opgeleverd. In die zin kan de gemeente leren van het Rijk. Want de rijkswegveilingen van de rijkswegpompen zijn al een jaartje of acht-negen bezig en ook daar zijn zo goed als geen nieuwe toetreders."

Veilen
Wat er zou moeten gebeuren om toch nieuwe toetreders te werven? " Schuitema: "Goeie vraag, maar ik denk dat het al staat in een motie van Leefbaar Rotterdam en VVD uit 2005. Daarin staat: geef alle MKB'ers 15 jaar uitloop. En bovendien: kijk na een aantal jaren nog eens goed wat het veilen van de kleinere verkooppunten oplevert."

Boos
De boze pomphouders hebben verschillende juridische procedures aangespannen en verzamelen zich vanavond rond de inspraakmicrofoon in de Rotterdamse raadszaal. Jan Bessembinders van BOVAG, brancheorganisatie voor mobiliteit, reageerde woensdag op BNR: "De veilingen zijn gestart in 2002 door de Rijksoverheid. Het doel was: meer concurrentie en meer toetreders. En passant hoopt men op een lagere prijs bij de pomp."

Benzineprijs
"Met die doelstelling in het achterhoofd is Rotterdam bij de lokale pompen ook begonnen met veilen. Er zijn twee proefveilingen geweest en wij zijn net als Beta bang dat het dezelfde kant opgaat als bij het Rijk. Er komen nauwelijks tot geen noemenswaardige nieuwe toetreders bij en het effect op de pompprijs is te verwaarlozen. De doelstellingen worden niet gehaald. Moet je dan doorgaan met veilen? Wij zeggen: stop ermee."

Klik hier en hier om te luisteren naar Edsko Schuitema (Beta) en Jan Bessembinders (BOVAG).

Gerelateerde artikelen