Beurs15 nov '11 09:36Aangepast op 15 nov '11 14:40

0,3 procent krimp in derde kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

De laatste keer dat de economie van kwartaal op kwartaal kromp was in het tweede kwartaal van 2009.

Op jaarbasis groeit de economie nog wel, met 1,1 procent is nog wel sprake van een groei, met 1,1 procent. Het gaat om een eerste voorlopige schatting.

Minder
Huishoudens besteedden het afgelopen kwartaal ruim 1 procent minder dan in het tweede kwartaal. "Vooral de aanschaf van nieuwe auto's laat een scherpe daling dien",  meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de kleding- en schoenenverkoop liep terug. 

Het weer had onmiskenbaar een negatieve invloed op de consumentenuitgaven. Met name de horeca leed behoorlijk onder de slechte zomer. De overheid zelf gaf vooral minder uit aan algemeen bestuur en defensie, als gevolg van kostenbesparingen en het schrappen van banen.

Al met al daalde de consumptie van de overheid licht vergeleken met een jaar eerder.

Groei hapert
Ook de groei van de Nederlandse arbeidsmarkt hapert. Het aantal nieuwe banen nam in het derde kwartaal nauwelijks toe, terwijl het aantal openstaande vacatures daalde, volgens het CBS.

In het derde kwartaal werden er in Nederland per saldo 33.000 banen gecreëerd. "Daarmee nam de werkgelegenheid slechts met 0,4 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat betekent dat de groei is gestagneerd", bevestigt Symon Algera van het CBS.

Vooral bij de overheid verdwenen het afgelopen jaar vijftienduizend banen, vooral door de  In de bedrijfstakken handel, vervoer en horeca kwamen er 31.000 banen bij. In de industrie en bouw nam de werkgelegenheid met in totaal 13.000 banen af.

Koers
Nederland steekt daarmee ongustig af tegenover omliggende landen. Symon Algera van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst er echter op dat de economie in Nederland nog wel degelijk op volle toeren draait.

Alleen de economische groei is tot stilstand gekomen, en dat is voor een groot deel op het conto van de overheid te schrijven, die serieus werk maakt van bezuinigingen, ook op de eigen uitgaven.

Maxime Verhagen
Volgens minister Maxime Verhagen van EL&I staan de seinen nu op oranje. Hij pleit ervoor om op korte termijn ondernemingen te versterken door onnodige regels af te schaffen en ze in staat te stellen vernieuwende producten op de markt te brengen.

We moeten er alles aan doen om het groeivermogen van de economie te versterken. In nauw overleg moeten maatregelen worden getroffen om banen en inkomens voor de toekomst veilig te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen