Beurs29 jun '12 11:20Aangepast op 29 jun '12 22:49

Van de regen in de 'triple dip'

Auteur: Pieter van den Akker

Net nadat Nederland officieel uit de recessie is gekomen, waarschuwt het Economische Bureau van de ING voor nieuwe donkere wolken boven ons land. ING vreest een 'triple dip'.

Onze economie belandde vorig jaar in een tweede recessie in korte tijd - een 'double dip' - en hieraan kwam in het eerste kwartaal van dit jaar een einde. Dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze week.

Maar ING noemt het vrijdag 'onwaarschijnlijk dat de binnenlandse vraag in ons land op korte termijn flink zal aantrekken. Integendeel, de Nederlandse economie lijkt op weg naar een triple dip'.

Dimitry Fleming van het Economische Bureau van ING legt uit: "Als we kijken waar de groei vandaan komt in het eerste kwartaal was het voor een groot deel de overheid. De overheid staat voor een flinke opdracht om te gaan bezuinigen. Dus die groeikracht gaat de komende tijd wegvallen."

Daarnaast speelde ook het buitenland in het vorige kwartaal een belangrijke rol. En ook dat ziet er niet rooskleurig uit. "Ook als we naar het buitenland kijken, zeker naar Duitsland, zien we dat het daar ook wat minder gaat. Dus er zijn wat groeifactoren die in het eerdere kwartaal voor een plusje hebben gezorgd, die de rest avn het jaar gaan wegvallen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen