Beurs8 okt '12 16:46Aangepast op 8 okt '12 18:03

Triple-A rating voor ESM

Auteur: Arjan Meesterburrie

Gastheer Juncker, eurocommissaris Rehn en onze eigen minister De Jager schitterden bij aanvang van de eerste vergadering van het permanente noodfonds ESM door afwezigheid.

Als het maar geen voorbode is van te laat ingrijpen van het permanente noodfonds zelf, want van het ESM worden snelle daden verwacht als eurolanden in de problemen raken. Toch werd er volgens BNR-verslaggever Anke Truijen in Luxemburg niet al te zwaar getild aan het te laat komen van al die kopstukken.

De formele oprichting was sowieso niet erg feestelijk, zegt Anke Truijen bij BNR Petra Grijzen: "Dat komt natuurlijk omdat we nog steeds in een crisis zitten, dus ze wilden er een beetje een behouden gelegenheid van maken. En daarbij kwam dus dat veel ministers van Financiën te laat waren."

Historische mijlpaal
Toch sprak Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier en de voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurolanden, na afloop van 'een historische mijlpaal in de vormgeving van de toekomst van de monetaire unie'.

Fitch geeft ESM Triple-A rating
Kredietbeoordelaar Fitch hanteert voor het ESM het hoogst mogelijke kredietwaardigheidsoordeel (AAA). Fitch noemt de vooruitzichten voor het ESM 'stabiel'.

Het ESM dankt de AAA-rating onder meer aan de 'uitzonderlijk sterke mechanismen om kapitaal op te vragen' en de eis dat gestort kapitaal altijd gelijk zal zijn aan ten minste 15 procent van de uitstaande schuld.

Minder pessimisme bij Rehn
Eurocommissaris Olli Rehn toonde zich toen hij er eenmaal was ook wat optimistischer over de schuldencrisis dan eerder dit jaar:

"Ik ben minder pessimistisch over de vooruitzichten voor de eurozone dan in de lente bijvoorbeeld." Rehn wees daarbij op de hervormingen in Spanje en Italië.

'ESM moet groter'
Oud-kamerlid Paul Tang van de PvdA zegt op BNR blij te zijn dat het ESM er is, maar dat er nog veel meer nodig is om stabiliteit te brengen: "Het is goed dat we een instituut hebben dat we eerst niet hadden.

Maar tegelijkertijd weten we dat het instituut nog verder moet uitgroeien om de rol te vervullen die het uiteindelijk moet vervullen, namelijk stabiliteit brengen. Dat betekent dat het groter moet worden en dat betekent ook dat het mogelijk moet zijn dat banken van dit fonds gebruik kunnen maken."

700 miljard euro
Alle 17 eurolanden nemen deel in het ESM en storten een bedrag dat gelijkstaat aan hun aandeel in het kapitaal van de Europese Centrale Bank.

Het ESM kan over 700 miljard euro beschikken, waarvan 80 miljard euro tussen 2012 en 2014 daadwerkelijk wordt gestort. De resterende 620 miljard euro is opvraagbaar. Het ESM kan maximaal 500 miljard euro uitlenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen