Beurs7 aug '12 11:16

Spaanse en Italiaanse rentes lopen op

Auteur: Anne-Greet Haars

De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties liepen dinsdag in de ochtendhandel op. Beleggers pakten hun winsten na enkele zeer positieve dagen voor de Zuid-Europese obligaties.

De rente op 10-jarige Spaans obligaties ging van 6,75 naar 6,9 procent. Het rendement op vergelijkbare Italiaanse leningen liep op van 5,9 naar 6,1 procent. De rentes op 2-jarige leningen van beide landen liepen nog steviger op.

Daling
De afgelopen dagen daalden de Spaanse en Italiaanse rentes doordat de Europese Centrale Bank aangaf nieuwe interventies op de obligatiemarkten te overwegen. Daardoor nam de vraag naar de Zuid-Europese obligaties toe en steeg de waarde van die schuldpapieren. Het rendement, dat tegengesteld beweegt aan de waarde, liep daardoor terug.

Krimp Italiaanse economie
Het Italiaanse statistiekbureau maakte dinsdag bekend dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar voor het vierde achtereenvolgende kwartaal is gekrompen.

De Italiaanse economie ging vorig kwartaal met 0,7 procent achteruit ten opzichte van de voorgaande periode. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 werd de economie 2,5 procent kleiner. Dat is de sterkste krimp sinds eind 2009.

Italië heeft al jarenlang een van de zwakst presterende economieën van Europa. Die wordt momenteel hard geraakt door de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De Italiaanse regering verwacht dat de economie dit jaar met 1,2 procent krimpt. Werkgeversorganisatie Cofindustria gaat uit van een krimp die twee keer zo groot is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen