Beurs15 dec '11 10:33Aangepast op 15 dec '11 11:23

Werkloosheid stijgt niet verder [update]

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid in Nederland is de afgelopen maand niet verder gestegen. Net als in oktober bedroeg de werkloosheid in november (455.000 mensen) 5,8 procent van de beroepsbevolking.

Dit bleek donderdag uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de vier voorafgaande maanden nam de werkloosheid nog toe. Zowel het aantal werkloze mannen als het aantal werkloze vrouwen bleef in november vrijwel gelijk. De werkloosheid blijft hiermee op hetzelfde niveau als tijdens de piek in februari 2010.

Meer jonge werkzoekenden
Uit cijfers van UWV blijkt dat zowel het aantal werkzoekenden als het aantal WW-uitkeringen in november een stijging vertoonden. Bij UWV WERKbedrijf stonden afgelopen maand 463.000 werkzoekenden ingeschreven, 8000 meer dan in oktober. De stijging deed zich vooral voor bij beroepsgroepen waar veel mannen werken, zoals de technische en transportberoepen. Het aantal werkzoekenden jonger dan 25 jaar nam relatief het meest toe.

Meer uitkeringen
Het aantal werkloosheidsuitkeringen nam in november toe met 5000 tot 258.000. Er werden 34.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt, bijna 7 procent meer dan in oktober. Het aantal beëindigde uitkeringen nam met 6,5 procent af tot 29.000.

Werkgelegenheid eurozone krimpt
De werkgelegenheid in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag bekend.

147 miljoen mensen werken betaald
In het tweede kwartaal groeide de werkgelegenheid in de eurozone nog met 0,2 procent. Maar in het derde kwartaal nam vooral in de vastgoedbranche en de bouwsector de werkgelegenheid scherp af. Bij de overheid nam de werkgelegenheid juist toe.

Volgens Eurostat hadden in het derde kwartaal in de eurozone 146,9 miljoen mensen betaald werk.

Gerelateerde artikelen