Beurs9 jan '12 15:13Aangepast op 9 jan '12 17:51

Zwitserse centrale-bankier treedt af [update]

Auteur: BNR Webredactie

Philipp Hildebrand, president van de Zwitserse Centrale Bank neemt met onmiddellijke ingang ontslag. Zijn vrouw wordt in verband gebracht met een dubieuze financiële transactie.

Dat maakte de bank maandag bekend. De echtgenote van Hildebrand kwam in opspraak nadat de leider van de grootste Zwitserse partij, Christoph Blocher van de Zwitserse Volkspartij, een aantal haar bankafschriften openbaar maakte.

Dollars
Hildebrand's vrouw zou misbruik hebben gemaakt van haar voorkennis omdat ze 418.000 dollars had gekocht, enkele weken voordat de centrale bank de Zwitserse frank devalueerde. De dollars werden daardoor in één klap tien procent meer waard.

Eerder onderzoek wees uit dat de vrouw, die een galerie heeft, niets verkeerds had gedaan.

Niet betrokken bij transactie
Hildebrand heeft ontkend dat hij betrokken was bij de transactie van zijn vrouw. Hij zou er pas achteraf over gehoord hebben.

Hildebrand zei maandag in een toelichting op zijn besluit dat hij zijn onschuld niet kan bewijzen en dat hij aftreedt om de geloofwaardigheid van de centrale bank te beschermen. Het aftreden van Hildebrand kwam even voordat een commissie van het Zwitserse parlement zich over de zaak zou buigen.

Uit de school klapte

De vicepresident van de SNB, Thomas Jordan, neemt het roer waarschijnlijk over van Hildebrand. Het Zwitserse kabinet moet daarover beslissen.

 De zaak kwam aan het licht doordat een medewerker van een bank uit de school klapte over de omstreden transactie bij politieke tegenstanders van Hildebrand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen