Beurs30 nov '12 11:49

Druk uiteinde voor Nederlandse makelaars

Auteur: Pieter van den Akker

Makelaars hebben het dit najaar iets drukker dan normaal, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Veel mensen willen nog een huis kopen vóór volgend jaar de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt.

"Waar we vorige maand zo'n 1500 huizen per week verkochten, zijn dat er nu bijna 1900'', zegt een NVM-woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het FD.

Oude regelgeving
Iedereen die de koopakte nog in 2012 ondertekent kan volgens hem aanspraak maken op de oude regelgeving voor hypotheken; ook als de financiering pas in het nieuwe jaar wordt geregeld. Het verschil tussen de huidige en nieuwe hypotheekvormen kan een koper over de gehele looptijd tienduizenden euro’s schelen.

Het feit dat de woningmarkt tijdelijk iets aantrekt heeft geen invloed op de huizenprijzen. "Het woningaanbod is nog steeds heel ruim, en er is nog steeds heel veel concurrentie tussen te koop staande huizen. We moeten bovendien niet vergeten dat we voor de crisis per week wel 2500 huizen verkochten.''

Meer huisbezichtigingen
Het aantal huisbezichtigingen neemt wel toe. Het grote kantoor Makelaarsland telde afgelopen maand 82.500 bezoekaanvragen, een stijging van 20 procent vergeleken met november vorig jaar. "Dit geeft aan dat de kooplust onder woningzoekenden nog steeds sterk aanwezig is. Naar verwachting zal deze trend zich in december doorzetten'', aldus Makelaarsland.

Gerelateerde artikelen