Beurs30 nov '12 07:36

Nikkei sluit positieve maand in stijl af

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio is vrijdag hoger gesloten. De stemming werd gesteund door een sterkere dan verwachte Japanse industriële productie en extra stimuleringsmaatregelen van de overheid.

Ook zorgde een verzwakking van Japanse yen voor koerswinsten onder de exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,5 procent hoger op 9446,01 punten. De Japanse beurs won deze week 0,8 procent. In de maand november klom de Nikkei 5,8 procent.

Stimuleringspakket
Japanse media gaven aan dat de regering omgerekend ongeveer 8,2 miljard euro in de economie pompt. Het stimuleringspakket is twee keer zo groot als een eerder pakket van omgerekend ruim 4 miljard euro, dat in oktober werd aangekondigd. Economen bestempelden dat pakket als te klein om een noemenswaardige invloed te hebben op de Japanse economie, in omvang de derde van de wereld.

Begrotingsdeal VS
Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook overwegend omhoog. De winsten bleven beperkt doordat de hoop op een begrotingsdeal in de VS werd getemperd door uitlatingen van John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden. In Hongkong klom de Hang Seng-index 0,6 procent en de All Ordinaries in Sydney won ook 0,6 procent. De Kospi in Seoul daalde 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen