Beurs1 mrt '12 06:53

Douwe Egberts keert terug naar NL

Auteur: Fleur de Bruijn

Douwe Egberts keert terug naar de Amsterdamse beurs. Moederbedrijf Sara Lee vraagt een beursnotering aan voor het koffiebedrijf, meldt het Financieele Dagblad.

De kans is groot dat het hoofdkantoor dan ook naar Nederland komt. In 1984 werd Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee. Nu wordt de koffietak dus weer los geweekt.

De beursgang wordt volgens bronnen rond het bedrijf donderdag of vrijdag aangekondigd. Verwacht wordt dat Sara Lee in mei of juni naar de beurs gaat.

Het is, met de aanvraag van een notering van kabelbedrijf Ziggo, het eerste nieuwe fonds in Amsterdam sinds Delta Lloyd in 2009.

Vier miljard
Volgens het Financieele Dagblad schat Rabobank de waarde van de afsplitsing op vier miljard. De laatstgenoemde datum voor de beursgang is mei of juni. Hoewel met de afsplitsing geen nieuw geld wordt opgehaald, schrijft het FD dat wordt verwacht dat de huidige Amerikaanse aandeelhouders snel afstand zullen doen van hun aandelen.

De naam
Op een nieuwe bedrijfsnaam van wat tijdelijk CoffeeCo en later CoffeeTeaCo heette, is lang gebroed. Begin vorig jaar zijn al naamvarianten uitgewerkt met DE erin. Toen was de bedrijfsnaam Douwe Egberts volgens betrokkenen nog niet de eerste optie, omdat het merk alleen bekendheid heeft in Nederland, België en Groot-Brittannië.

Sterke wortels
Jan Bennink, beoogd president-commissaris van het koffiebedrijf, brengt hiermee een bedrijf met sterke Nederlandse wortels terug. In 1984 werd Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee. Het conglomeraat deed de afgelopen jaren de ene na de andere bedrijfstak de deur uit. Vorig jaar werd bekend dat Sara Lee doorgaat als Amerikaanse vleesbedrijf en de drankentak wordt afgesplitst.

Meer mogelijkheden
In een achtergrond op het nieuws schrijft het FD dat de afgelopen maanden al duidelijk werd dat er door de grootaandeelhouder meer mogelijkheden werden gecreëerd voor Douwe Egberts. Sara Lee investeerde in de Utrechtse fabriek, wat jarenlang amper was gebeurd. De productielijnen werden verbeterd en blijft, samen met de onderzoekstak, dus ook in de nabije toekomst in Utrecht.

CoffeeCompany
In Nederland gebeurde er dus vrij veel de laatste tijd. Zo nam Sara Lee CoffeeCompany, een Nederlandse keten van koffiewinkels, over en voegde deze toe aan Douwe Egberts. De nieuwe aanwinst heeft 35 vestigingen in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen