Beurs7 sep '12 12:15

Beurs zet ECB-rally voort

Auteur: Anne-Greet Haars

Op de Europese beurzen werd vrijdag de rally voortgezet. Beleggers bleven optimistisch na de aankondiging van een nieuw steunprogramma van de Europese Centrale Bank.

Daarnaast wordt gehoopt op sterke banengroei in de Verenigde Staten.

"Het optimisme over het ECB-plan houdt aan. Het is wel verrassend, want eigenlijk heeft de markt gekregen waarop het had gehoopt. Maar het is goed om te zien dat we verder omhoog kunnen. Het is nu wachten op de goedkeuring van het Europese noodfonds ESM door het Duitse Hof op 12 september. Verder wordt uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 339,78 punten. De MidKap-index won 1,3 procent tot 519,14 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,3 en 0,8 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,3 procent.

ECB
Ook op de obligatiemarkt begint het plan van de ECB om staatspapier van zwakkere eurolanden op te kopen zijn vruchten af te werpen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen zakte vrijdagochtend voor het eerst sinds mei dit jaar onder de 6 procent. Ook de Italiaanse rente ging verder omlaag.

Banken en grondstofgerelateerde bedrijven voerden opnieuw de stijging aan. In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,7 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal volgden met plussen van ruim 3 procent. De defensieve fondsen Unilever en Ahold stonden onderaan met verliezen van 0,7 en 0,5 procent.

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore zijn overnamebod op het Britse mijnbouwbedrijf Xstrata heeft opgeschroefd. Het aandeel Glencore zakte in Londen 3,8 procent, terwijl Xstrata 7,8 procent wist te klimmen.

Valuta
De euro was 1,2677 dollar waard, tegen 1,2626 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 96,02 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 113,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen