Beurs25 apr '12 17:42

Topman ING tegen bankentaks

Auteur: Anne-Greet Haars

De oppositie ruikt haar kans om de banken flink aan te pakken. Een meerderheid in de Kamer voelt wel wat voor een verdriedubbeling van de bankentaks. Maar vanuit de bankensector is er veel verzet.

Nadat woensdagochtend de topman van Rabobank op BNR tegen de bankentaks pleitte, vertelt ook Jan Hommen (ING-topman) woensdag dat hij de bankenbelasting voor de Nederlandse economie een onverstandig besluit vindt.

“Een miljard aan bankenbelasting is het drievoudige van wat is voorgesteld en is op dit moment gelijk aan de bankbelasting van Frankrijk en Duitsland; twee landen die veel groter zijn dan Nederland”, vertelt Hommen op BNR. “Op dit moment moeten alle banken hun kapitaal verhogen op basis van de eisen van Basel 3. Dat betekent dat je aan kapitaalopbouw moet doen en geen kapitaal weg moet halen.”

Doorrekenen klant
“Het zou wel eens zo kunnen zijn dat de bankenbelasting wordt doorgerekend aan de klant”, vertelt Hommen. “Ik zou het liever niet willen doen, maar het is nodig om onze kapitaalopbouw, die nodig is om aan kredietverlening te kunnen doen, in stand te houden.”

Veiliger bankensysteem
De politiek wil dat het bankensysteem veiliger wordt en wil daarom een potje maken voor het geval banken hulp nodig hebben. Hommen: “Dat potje heeft geen bestemming voor de banken, maar gaat naar de algemene middelen.”

Het alternatief van Hommen om het bankenstelsel minder risicovol te maken, is dat een bank goed gefinancieerd moet zijn, goed in zijn liquiditeit moet zitten en zijn funding op orde moet hebben. “Als je dit in combinatie met goed toezicht doet, dan stel je de banken in staat om haar rol goed te vervullen.”

Terugbetaling steun
“We hebben de staatssteun al voor een groot gedeelte en met een dikke premie terug betaald. Ik denk dat we ons aandeel meer dan gedaan hebben”, aldus Hommen.

“Als ING betalen we elk jaar ongeveer twee miljard euro belasting aan de overheid. Ik vind dat banken hun rol moeten kunnen blijven vervullen. Daar heb je krachtige banken voor nodig.”

Evenwichtigheid
Ook monetair econoom Casper de Vries is het niet eens met de verdriedubbeling van de bankentaks: “Je moet een evenwichtig belastingstelsel hebben. Waarom extra belastingen op de banken als dat verder niet helpt aan de stabiliteit? Ik denk dat er wat moet worden gedaan aan de kapitaaleisen.”

Elco Brinkman (CDA) vindt de maatregel symboolpolitiek. “Het is belangrijk om de banken de gelegenheid te geven om hun buffers op te bouwen. We hebben er met elkaar belang bij om de banken krachtig te houden.”

Bonussen
De bankenbelasting wordt ook nog eens verzwaard als banken teveel bonussen uitkeren. Roelof Hemmen vroeg aan Hommen of dat goed is om die perverse prikkel weg te nemen. “Er zijn allerlei voorbeelden van  buitelandse banken die gigantisch hoge bonussen betalen. Ik denk niet dat de Nederlandse banken in die categorie zitten. De gezonde prikkels zijn nodig om een gezond bedrijf optimaal te laten functioneren.”

Rabobank
Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank, zei woensdag op BNR dat hij tegen de bankentaks is. “Door de crisis zijn veel banken verzwakt, en banken moeten nu aansterken en dat is al een geweldige toer. Als je van de winst een deel af laat vloeien, kun je dat deel niet gebruiken om je eigen vermogen te versterken,” aldus Moerland van de Rabobank. “Wat je beoogt, bereik je niet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen