Beurs7 aug '12 11:01

IMF gaat voor Griekse schuldverlichting

Auteur: Thijs Baas

Het IMF pleit voor schuldverlichting van Griekenland, melden bronnen rond de onderhandelingen over noodhulp voor de Grieken.

Dat schrijft de Wall Street Journal. Het IMF vreest volgens de krant dat de Griekse schuldenlast in ieder geval tot 2020 onhoudbaar blijft zonder verdere afschrijvingen. De eurolanden en de Europese Centrale Bank zouden daarom moeten afzien van ongeveer een derde van hun vorderingen op Griekenland.

Het IMF stelt als voorwaarde aan een bijdrage aan de Griekse noodhulp dat de schuldenlast van het land uiteindelijk weer houdbaar is. Daarbij gold aanvankelijk een grens van 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Het fonds streeft nu naar een schuld van maximaal 100 procent van het bbp.

Terugdringen
De diepe economische crisis maakt het wel moeilijk voor Griekenland om het tekort terug te dringen en de gigantische schuldenlast te verlagen. De aanhoudende recessie zorgt voor tegenvallende belastinginkomsten en een toename van de uitgaven aan uitkeringen.

De grote weerstand die in veel eurolanden bestaat tegen kwijtschelding van de Griekse schulden leidde al tot minder verstrekkende voorstellen van het IMF om Griekenland weer op gang te helpen. De eurolanden zouden de rente die de Grieken over de noodkredieten verschuldigd zijn moeten verlagen.

Gerelateerde artikelen