Beurs30 aug '12 18:33

AEX sluit lager

Auteur: Harmen Simon Teunis

Beleggers hebben een nerveuze handelsdag achter de rug. Ze piekerden over de vraag of centrale banken met meer steunmaatregelen zullen komen en over de vooruitzichten voor de wereldeconomie.

Deze vragen worden vrijdag mogelijk beantwoord door president Ben Bernanke van de Federal Reserve.

De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 327,54 punten en de MidKap-index daalde 1 procent tot 498,81 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden respectievelijk 0,4 en 1 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 1,6 procent, onder meer door flinke koersdalingen in de autosector.

De stemming op de Europese beurzen kwam verder onder druk te staan nadat bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in augustus sterker dan verwacht is gedaald. Het vertrouwen nam over een breed front af. Consumenten en detailhandelaren waren aanzienlijk somberder dan in juli, terwijl ook onder dienstenleveranciers en bouwondernemers het pessimisme groeide.

ING
In Amsterdam was ING de sterkste stijger en ook een van de weinige fondsen die hoger sloot. De bank en verzekeraar boekte een koerswinst van 2,6 procent nadat het concern de verkoop van ING Direct Canada aankondigde. De transactie met de Canadese Scotiabank levert naar verwachting ongeveer 1,1 miljard euro na belastingen op. Aegon behoorde met een koersverlies van 3,1 procent juist tot de sterkste dalers in de AEX.

TomTom
Navigatiedienstverlener TomTom (min 3,7 procent) stond onderaan in de AEX. Andere sterke dalers waren Aperam en DSM (min 3 procent), ArcelorMittal (min 2,7 procent) en Philips (min 2,2 procent).

Carrefour
In Parijs won Carrefour bijna 7 procent. Het Franse supermarktconcern leed in de eerste helft van het jaar minder verlies dan gevreesd.

De winst van Carrefour dempte in de CAC 40-index verliezen tot 3,9 procent bij Peugeot en Renault. De Franse autofabrikanten werden net als hun Duitse concurrenten BMW (min 4,8 procent) en Volkswagen (min 4 procent) geraakt door negatieve analistenrapporten van zakenbank Bernstein en Citigroup.

Euro
De euro stond op 1,2497 dollar in vergelijking met 1,2545 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op woensdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 94,18 dollar per vat, terwijl Brentolie een fractie steeg tot 112,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen