Beurs6 feb '12 17:47

Nederlandse industriepolitiek te bescheiden

Auteur: Harmen Simon Teunis

De sluiting van de NedCar-fabriek is het bewijs dat Nederland al jaren een te bescheiden industriepolitiek voert. Dat zei Leon Frissen, oud-commissaris van de Koningin in Limburg, maandag op BNR.

Frissen is altijd een voorvechter geweest van de NedCar-fabriek waar 1500 medewerkers hun baan dreigen te verliezen.

Industrie
"In Duitsland en Frankrijk doen ze dat veel sterker", zei Frissen doeldend op wat hij een te bescheiden industriepolitiek noemt. "Wij denken dat Nederland totaal afhankelijk is van handel en logistiek. Maar dat is niet het geval. Er zijn honderdduizenden banen, met name in Zuid-Nederland, afhankelijk van de industrie", zei Frissen maandag op BNR.

Rol van betekenis
"Je moet deze industrie in stand houden, wil je nog met je kennis van research en development een rol betekenis spelen in de wereld. Met name Europese landen, en dus ook Nederland, en Amerika hebben daar last van. Je moet die industrie in Nederland en Europa overeind houden. Er hoort een bepaalde politiek bij waarin toch opeenvolgende kabinetten in Nederland niet voldoende aandacht voor hebben gehad", zei Frissen.

Handelsland
Frissen verduidelijkt: "Je ziet dat Mercedes, BMW, Peugeot, Citroën en Renault een heel belangrijke rol spelen in de Franse en Duitse politiek. Nederland is gewoon van oudsher een handels- en logistiek land. We denken dat alles commercieel is en via de handel gaat. Maar we zien niet dat in Zuid-Nederland tienduizenden tot honderdduizenden banen afhankelijk zijn van marktindustrie. Philips en ASML zijn daar voorbeelden van. En ook NedCar. Ik vind dat we daar veel meer aan zouden moeten doen."

Afvloeiing
Het sociaal plan dat nodig is voor de afvloeiing van de werknemers van NedCar, gaat honderden miljoenen euro's kosten. Dat is af te leiden uit een toelichting door directeur Govaarts.

Morgen praten de raad van commissarissen, vakbonden en ondernemingsraad met elkaar. Dan worden ook de vervolgstappen besproken, zei Govaarts. NedCar heeft het personeel tot vrijdag naar huis gestuurd, om de mensen de tijd te geven hun emoties te verwerken.

Gerelateerde artikelen