Beurs1 feb '12 10:01

AEX opent in de plus

Auteur: Edme Koorstra

In Amsterdam is de beurs met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger.

Beleggers wachten op macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Ook blijven de ogen gericht op de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent hoger op 321,74 punten. De MidKap-index won 0,9 procent tot 513,39 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,9 en 1,2 procent.

China
De stemming werd enigszins gesteund door cijfers over de industrie in China. Uit officiële cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industrie in januari licht is gegroeid. Volgens de bank HSBC, die zelf ook een Chinese inkoopmanagersindex samenstelt, liet de industrie echter opnieuw een krimp zien in januari.

Griekenland
De ministers van Financiën van de eurozone komen waarschijnlijk maandag weer bijeen om de situatie met Griekenland te bespreken. Dat zei de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos. De ministers zouden op korte termijn moeten bespreken of Griekenland in aanmerking komt voor de uitbetaling van de volgende tranche van financiële hulp.

Een van de voorwaarden daarvoor is dat de Grieken overeenstemming bereiken met de banken over het kwijtschelden van een deel van de schulden. De onderhandelingen daarover zijn volgens bronnen vrijwel afgerond.

ArcelorMittal
Alle fondsen in de AEX lieten een stijging zien. Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste klimmer met een plus van 2,3 procent.

BAM
In de MidKap ging BAM aan kop met een winst van 3 procent. Het bouwbedrijf heeft met twee bankensyndicaten overeenkomsten gesloten voor nieuwe bankfaciliteiten. De nieuwe faciliteiten stellen de financiering voor de komende jaren zeker.

Tie Holding
Op de lokale markt steeg Tie Holding ruim 7 procent. Beleggers waren tevreden over de resultaten die het softwarebedrijf dinsdag nabeurs naar buiten bracht.

Infineon
In Frankfurt klom Infineon 3 procent ondanks dat de Duitse chipfabrikant in het afgelopen kwartaal slechter presteerde dan een jaar eerder. Volgens het chipbedrijf zijn klanten voorzichtig vanwege de grote onzekerheden in de internationale economie.

Roche
De Zwitserse farmaceut Roche heeft daarentegen de winst vorig jaar sterk zien groeien en is optimistisch over de toekomst. Het aandeel daalde desondanks in Zürich 2 procent.

Euro, olie
De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3045 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 98,95 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,5 procent duurder op 111,50 dollar.

Gerelateerde artikelen